Slovenija 30.7.2016 9:03

Kovačičev roman Kristalni čas ponovno med bralci

Ljubljana, 30. julija - Pri založbi Beletrina so poskrbeli za revidirano izdajo romana Lojzeta Kovačiča Kristalni čas, ki je junija prejel srebrnega kresnika za najboljši roman zadnjih 25 let. Kovačič je prvega kresnika prejel leta 1991 prav za pričujoči v obliki dnevnika izpisan avtobiografski roman, ki ga je sam označil za dokument o duši.

Kovačič se v romanu ob soočanju s sedanjostjo retrospektivno vrača v različna obdobja svojega življenja. S tenkočutnim in hkrati odkritosrčnim premišljevanjem dogodkov in ljudi odkriva enkratni preplet naključij in nujnosti, ki so ga pomembno oblikovala ali trajno zaznamovala.

Kristalni čas je tako iskrena osebna izpoved in hkrati vrhunska literarna mojstrovina, ki zgodbo posameznika povezuje z večnimi vprašanji o smrti, veri in ljubezni v vseh njenih razsežnostih ter z razmislekom o ustvarjanju kot edinem opravičilu za življenje, so zapisali pri Beletrini, ki je roman izdala v sodelovanju s časnikom Delo.

Lojze Kovačič (1928-2004) se je rodil v Baslu v izseljenski družini. Leta 1938, ko so švicarske oblasti pred začetkom 2. svetovne vojne izgnale vse izseljence, ki niso imeli švicarskega državljanstva, je z družino prišel v Slovenijo. Leta 1944 mu je umrl oče, nato pa je nova jugoslovanska oblast pregnala še njegove domače v begunsko taborišče v Avstriji.

Sam je sicer ostal, vendar je imel kot sumljiva oseba nenehne težave z oblastjo. Od decembra 1945 do marca 1946 bil zaprt in leta 1947 v JLA pred vojaškim sodiščem obsojen na pol leta disciplinskega bataljona. Po vrnitvi iz vojske je delal kot novinar dopisnik pri Mladini, nato je bil urednik podjetniškega časopisa, od leta 1963 do upokojitve pa je bil zaposlen kot umetnostni pedagog v Pionirskem domu v Ljubljani.

Svoje literarne in avtobiografske prispevke je pričel objavljati že kmalu po vrnitvi družine v Slovenijo in zaradi njih ves čas prihajal v konflikte z ideologi komunistične oblasti. Danes njegovo pripovedništvo velja za najpomembnejši zgled slovenske povojne proze. Leta 2004 je za zadnje dokončano delo Otroške stvari posthumno prejel drugega kresnika, so še zapisali pri Beletrini.