Svet 2.8.2016 6:00

Družina resničnega Pianista dobila tožbo zaradi obrekovanja

Varšava, 2. avgusta - Družina judovsko-poljskega pianista Wladyslawa Szpilmana, protagonista istoimenskega filma o holokavstu v režiji Romana Polanskega, je dobila tožbo zoper trditve v biografiji pevke Wiere Gran, da je sodeloval z nacisti. Družina je primer dobila na pritožbenem sodišču v Varšavi, potem ko je prvotno tožbo septembra 2013 izgubila.

Szpilmanova vdova in sin sta izpodbijala nekatere citate poljsko-judovske pevke Wiere Gran v biografiji o njenem življenju iz leta 2010, ki jo je napisala Agata Tuszynska. Wiere Gran je Szpilmana obtožila, da je bil del judovske policije v varšavskem getu. Pevka, popularna v getu, je bila sicer sama osumljena sodelovanja z nacisti. Sodišče jo je obtožb po vojni oprostilo, vendar je bila zaradi nadaljnjih kritik prisiljena zapustiti Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prvotni tožbi so pričali preživeli iz geta, ki so poznali Szpilmana, in zavrnili pevkine trditve, enako je storil tudi nekdanji zunanji minister Wladyslaw Bartoszewski, ki je pomagal Judom med drugo svetovno vojno.

Sodnica Bozena Lasota je povedala, da je že avtorica knjige izrazila dvom o navedbah proti Szpilmanu in "ni delila najbolj resnih nazorov Wiere Gran". Ob tem je pripomnila, da ima biograf pravico citirati mnenja, ki temeljijo na svobodi govora, ter da ne bi bilo mogoče napisati biografije, ne da bi kogarkoli vznemirila.

Pritožbeno sodišče je razsodilo v prid Szpilmanu, ki je umrl leta 2000. "Odločitev bo izboljšala etične standarde na Poljskem in pod vprašaj postavila interpretacijo svobode govora," je po zavrnjeni tožbi leta 2013 povedal njegov sin Andrzej Szpilman.

Tuszynska pa je bila nad odločitvijo osupla. "Še enkrat so zaprli usta Wieri Gran," je komentirala. Skupaj z založniki ima zdaj 15 dni časa, da se javno opraviči Szpilmanovi družini in odstrani sporne navedbe iz vseh prihodnjih izdaj knjige.

Szpilman je navdihnil režiserja Polanskega, da je posnel film o pianistu, ki s pomočjo glasbe preživi nacistično diktaturo. Film je leta 2002 osvojil tri oskarje, med drugim ga je dobil Adrian Brody za glavno vlogo. Wiera Gran je s Poljske emigrirala v Izrael in nato v Francijo, kjer je umrla leta 2007.