Slovenija 2.8.2016 10:45

Z muzejsko razstavo in koncertom bodo v Piranu obeležili 120-letnico Tartinijevega kipa

Piran, 2. avgusta - V Piranu bodo drevi z odprtjem razstave El Tartini in Piassa in koncertom orkestra I Solisti Veneti slovesno obeležili 120. obletnico odkritja Tartinijevega spomenika na osrednjem mestnem trgu. Razstava bo obiskovalce z bogatim dokumentarnim gradivom popeljala v čas dogodka, kakršnega Piran do tedaj ni videl, pojasnjuje njena avtorica Duška Žitko.

Piran. Tartinijev spomenik. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Piran.
Tartinijev spomenik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Z razstavo, ki so jo pripravili v Pomorskem muzeju Sergeja Mašere, osvetljujejo razmere pred postavitvijo spomenika in sam slovesni dogodek, ki se je zgodil na današnji dan leta 1896.

Razstava z naslovom v piranskem narečju, ki bi se v prevodu glasila Tartini na trgu, obiskovalca popelje v čas pred 120 leti in odkritja spomenika Giuseppeju Tartiniju. "To je bil neznansko velik dogodek, verjetno nikoli prej ni bilo takega in ga tudi nikoli ne bo," je za STA navedla avtorica razstave, muzejska svetnica Duška Žitko.

Ob odkritju spomenika se je namreč zbralo toliko ljudi, kot je imel Piran tedaj prebivalcev. V obmorsko mestece je tako s parniki, jadrnicami in tudi na vesla prišlo na tisoče ljudi iz vse Istre, pa tudi iz Furlanije in Benečije, da bi obeležili odkritje spomenika eni največjih osebnosti te regije, je pojasnila Žitkova.

Same priprave na postavitev spomenika so trajale več let, prvi odbor so denimo ustanovili že leta 1888, spominja avtorica. Razstava v pritličju Palače Gabrielli, sedežu pomorskega muzeja, pa obiskovalcu prek bogatega dokumentarnega fotografskega gradiva, listin in drugega arhivskega gradiva pričara tako kronološki razvoj kot tudi samo vzdušje od slovesnosti.

Poleg tega je na razstavi po njenih besedah moč spoznati osrednje akterje, ki so dogodek pripravili, obiskovalec pa lahko tudi prelista časopise, ki so vse od Dunaja do Benetk dogodku pred 120 leti namenili precejšnjo pozornost.

Slovesnost ob visoki obletnici bodo poleg razstave obeležili tudi s koncertom priznanega orkestra I Solisti Veneti, med katerim bodo tudi zaigrali na Tartinijevo violino.

Pri razstavi in koncertu so sodelovali še Obalne galerije Piran, piranska Skupnost Italijanov, tržaška ljudska univerza, koprski pokrajinski arhiv, društvo Anbot, Tartini festival, Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Občina Piran in ministrstvo za kulturo.

V Piranu rojeni Giuseppe Tartini (1692-1770) velja za enega največjih violinistov svoje dobe ter priznanega skladatelja in glasbenega teoretika. Zapustil je obsežen opus z okoli 130 koncerti in več kot 170 sonatami za violino.