Svet 2.8.2016 15:17

Forum slovanskih kultur bo v Moskvi vodil kulturni center

Moskva, 2. avgusta - Forum slovanskih kultur bo v Moskvi vodil kulturni center. Deloval bo v prostorih Ruske državne knjižnice za tujo literaturo - Rudomino. V okviru centra bodo potekale številne aktivnosti za odrasle in otroke ter mladino. Center bodo odprli najpozneje do pomladi 2017.

Radlje ob Dravi, dvorec. Plakat Foruma slovanskih kultur. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi, dvorec.
Plakat Foruma slovanskih kultur.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Temelj delovanja bodo slovanski jeziki in njihove skupne korenine, so besede direktorja Ruske državne knjižnice za tujo literaturo Rudomino Vadima Dude na ponedeljkovi konferenci Duhovna dediščina Sv. Cirila in Metoda in slovanske kulture povzeli v Forumu slovanskih kultur.

Idejo so predstavili na konferenci, ki je potekala v Narodni galeriji Slovenije ob zaključku Dnevov ruske duhovne kulture v Sloveniji. Rdeča nit konference, ki so se je med drugim udeležili direktorji slovenskih in ruskih nacionalnih ustanov, je bila povezovanje slovanskih kultur, kar je tudi poslanstvo Foruma slovanskih kultur.

Ruski predstavniki so izpostavili pomen medsebojnega sodelovanja, slovenski kulturniki pa so izrazili željo po več gostovanjih in predstavitvah v Rusiji. Prav slednje bo omogočal novi kulturni center, so sporočili iz Foruma slovanskih kultur, ki ga vodi Andreja Rihter.

Forum slovanskih kultur bo tudi v prihodnje organiziral povezovalne dogodke. Eden večjih bo obeleženje 10. obletnice mednarodne zbirke 100 slovanskih romanov, v katero je vključenih osem slovanskih držav in skoraj 100 avtorjev. V zbirki je izšlo že več kot 50 sodobnih romanov.