Slovenija 3.8.2016 8:41

V Slovenj Gradcu prvi festival neodvisnega kratkega filma

Slovenj Gradec, 3. avgusta - Na sporedu prvega mednarodnega festivala neodvisnega kratkega filma Shots, ki bo od četrtka do sobote potekal v Slovenj Gradcu, je 22 filmov z vsega sveta. Izbor filmov je opravil organizator festivala, koroški režiser in scenarist Tomo Novosel, ki je pregledal kar 300 filmov iz 64 držav. Med izbranimi sta tudi dva slovenska.

Filme bodo predvajali v atriju Čajnice Peč v središču koroškega mesta. Festival se začne v četrtek ob 19.30, v petek in soboto bodo filme začeli predvajati ob 20.30. Ob zaključku festivala bodo podelili tudi nagrade najboljšim po izboru mednarodne žirije, pa tudi po izboru občinstva.

Kot je STA še povedal Novosel, je poudarek festivala na neodvisnih, nizkoproračunskih filmih. Največ filmov prihaja iz ZDA, Belgije in Francije. Najkrajši je dolg dve minuti, najdaljši 35 minut, v povprečju so dolgi 20 minut.

Festivala se bo po napovedih organizatorjev udeležila večina sodelujočih avtorjev, ki jim bodo organizatorji pokazali tudi koroške turistične znamenitosti.

Mladi koroški režiser in scenarist Tomo Novosel, ki se je s kratkim igranim filmom Rezbar predstavil na 20 festivalih doma in tujini ter zanj prejel pet mednarodnih nagrad, se dva dni po zaključku slovenjgraškega festivala odpravlja v Sarajevo.

Tam bo posnel dokumentarec o bosanskem književniku Admiralu Mahiću (1948-2015). Sredstva za film je zbral s fotografiranjem portretov ob kavi in piškotih. Na vabilo se je odzvalo sto posameznikov, ki jih je za njihov prispevek fotografiral.