Svet 3.8.2016 5:00

Locarno na lov za letošnjim zlatim leopardom

Locarno, 3. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo danes začel 69. mednarodni filmski festival, ki bolj kot na zvezdnike stavi na film. Med sorodnimi prireditvami po svetu slovi po tem, da odkriva smernice v sedmi umetnosti. V osrednjem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov. Podelili ga bodo 13. avgusta.

Švica, Locarno. Lanskoletna podelitev nagrad na filmskem festivalu v Locarnu. Japonski direktor Masahiro Kobayashi prejema zlatega leoparda za film Ai No Yokan (The Rebirth). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švica, Locarno.
Lanskoletna podelitev nagrad na filmskem festivalu v Locarnu.
Japonski direktor Masahiro Kobayashi prejema zlatega leoparda za film Ai No Yokan (The Rebirth).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Posebnost Locarna so projekcije na glavnem mestnem trgu, ki pred več kot 8000 gledalci razgrne večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere. Tudi letos jih bodo prikazali v 12 različnih sekcijah in treh tekmovalnih programih ter razdelili 25 nagrad.

Festival bo odprl celovečerec škotskega režiserja Colma McCarthyja The Girl With All The Gifts. Zgodba o skupini otrok, ki je v priporu v vojaški bazi, ker so se izkazali za imune na bolezen, ki bi lahko izbrisala človeštvo, bi, kot so zapisali organizatorji, z nekaterimi prizori lahko preizkušala senzibilnost gledalcev.

Celovečerce v glavnem tekmovalnem programu bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija pod predsedstvom mehiškega režiserja Artura Ripsteina. V tekmovalnem programu Cineasti prihodnosti, posvečenem režiserjem, ki so posneli prvenec ali drugi celovečerni film, bo žirijo vodil italijanski režiser Dario Argento.

Festival v Locarnu želi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce. Zaradi nekomercialne naravnanosti filmov ga je specializirana revija The Hollywood Reporter oklicala za evropski Sundance. Čeprav stavi bolj na film kot glamur, se ga udeležujejo tudi znana filmska imena. Med letošnjimi gosti so napovedani Valeria Bruni Tedeschi, Isabelle Huppert, Ken Loach in Bill Pullman.

Zadnji bo prejel nagrado za odličnost Moet & Chandon, čilskemu režiserju Alejandru Jodorowskemu, še enemu gostu letošnje izdaje, so namenili častnega leoparda, 6. avgusta pa bodo enemu največjih hollywoodskih igralcev, Harveyju Keitlu, podelili nagrado za življenjske dosežke.

Retrospektiva bo posvečena kinematografiji nekdanje Zvezne republike Nemčije v letih od 1949 do 1963.