Svet 4.8.2016 5:30

Šola sester Bronte bo doživela obnovo

London, 4. avgusta - Šola v naselju Haworth v zahodnem delu angleške grofije Yorkshire, na kateri so nekoč poučevale vse sestre iz literarne družine Bronte - Charlotte, Emily in Anne - kot tudi njihov brat Branwell, bo po osmih letih zbiranja sredstev doživela obnovo. Šolo je pred skoraj dvema stoletjema postavil njihov oče, Patrick Bronte, sicer anglikanski duhovnik.

Obnova 184 let stare stavbe iz obdobja viktorijanske Anglije bo stala skoraj 100.000 funtov. Finančna sredstva za obnovo je zbirala fundacija Bronte Spirit, piše britanski časnik The Guardian.

Šola se nahaja v vasi, v kateri so nastala znamenita dela sester Bronte, med njimi Viharni vrh izpod peresa Emily Bronte in Jane Eyre Charlotte Bronte.

Šola je bila prvotno zgrajena leta 1832 in bila nato razširjena leta 1850 in 1871. Po letu 1903 sta bili v stavbi gimnazija in knjižnica, pozneje pa je v njej deloval hostel. Med drugo svetovno vojno so bili v njej nameščeni vojaki.

Sestre Charlotte, Emily in Anne Bronte so obveljale kot najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda". Vse tri so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh in Jane Eyre sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.