Slovenija 6.8.2016 5:00

Začenja se 34. Festival Radovljica

Radovljica, 6. avgusta - S koncertnim sporedom Oswald von Wolkenstein - Kozmopolit ansambla Leones se drevi ob 20. uri v radovljiški graščini začenja 34. Festival Radovljica. Do 23. avgusta se bo na tem najstarejšem slovenskem festivalu stare glasbe zvrstilo deseti koncertov z glasbo iz različnih zgodovinskih obdobij.

Na festivalu, ki ga organizira Društvo ljubiteljev starega glasbe Radovljica, bodo nastopili umetniki iz 12 evropskih držav, ZDA in Kanade po izboru Domna Marinčiča, ki je že deseto leto umetniški vodja festivala. Letošnja posebnost festivala je, da je kar pet sporedov nastalo posebej za festival in bodo prvič predstavljeni v tej obliki.

Letos bo Festival Radovljica ponudil deset mednarodnih koncertov, in sicer od glasbene rekonstrukcije zgodbe o Orfeju iz Ovidijevih Metamorfoz do Debussyjevih samospevov ter od projekcije nemega filma Trpljenje Ivane Orleanske z živo glasbo zgodnjega 15. stoletja do sporeda, ki bi navdušil Sherlocka Holmesa.

Kot prvi bo drevi nastopil nemški Ansambel Leones, ki bo izvajal glasbo slavnega poznosrednjeveškega pevca, pesnika in skladatelja Oswalda von Wolkensteina. Ta je v 15. stoletju prepotoval velik del Evrope, se podal v Azijo in Afriko. Mudil se je tudi na ozemlju današnje Slovenije in v dveh pesmih uporabil slovenske besede.

Festival Radovljica vsako leto obišče okoli 2500 poslušalcev, ki se iz Ljubljane in Kranja lahko pripeljejo z brezplačnim festivalskim avtobusom. Že tradicionalno pa se bo en koncert odvil tudi v cerkvi Marijinega Oznanjenja v Velesovem. Vstopnica za posamezni koncert stane 16 evrov, za abonma vseh desetih koncertov pa 130 evrov.