Svet 7.8.2016 5:00

V Nemčiji v obliki razstave plakatov pripravili Luthra po naročilu

Berlin, 7. avgusta - Pred 500-letnico reformacije, ki bo prihodnje leto, so v Nemčiji pripravili razstavo plakatov o življenju in delu nemškega reformatorja Martina Luthra. Namen razstave je izobraževalen, plakate pa je mogoče naročiti prek spleta.

Murska Sobota. Obraz nemškega reformatorja Martina Luthra, evangeličanska cerkev. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Obraz nemškega reformatorja Martina Luthra, evangeličanska cerkev.
Foto: STA
Arhiv STA

Razstava o Luthrovem življenju in delu pripoveduje s pomočjo 30 plakatov z besedili, infografikami in slikami. Namenjena je izobraževanju v šolah in različnih verskih skupnostih, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Nemškega zgodovinskega muzeja.

Naročila za plakate že zbirajo na spletu, dobavili pa jih bodo konec oktobra.

Luther po naročilu je del projekta Tu stojim, ki ga je s pomočjo zunanjega ministrstva pripravil Državni muzej prazgodovine v Halleju. Ker bo leta 2017 minilo 500 let, odkar je Luther pribil znamenitih 95 tez na vrata wittenberške cerkve, kar je obveljalo za uraden začetek reformacije, bodo letošnjo jesen njegovo življenje in delo predstavili v ZDA na treh sočasnih razstavah: v New Yorku, Minneapolisu in Atlanti.

Nemški teolog Martin Luther (1483-1546) je neomajno nasprotoval prodajanju odpustkov v rimskokatoliški cerkvi in leta 1517 predstavil javnosti 95 tez, s katerimi je sprožil gibanje za njeno reformo. Papež ga je zaradi njegovih stališč izobčil iz cerkve, kasneje je to storil še cesar.

Reformacija je sprožila razkol v katoliški cerkvi in privedla do nastanka novih, od papeža neodvisnih cerkva, zlasti protestantskih. Poleg tega je odločilno vplivala na razmah ljudskih jezikov; nastajali so prevodi Svetega pisma, ki ga je v nemščino prevedel prav Luther, v slovenščino pa Primož Trubar.