Slovenija 6.8.2016 6:00

Mariborski Poletni lutkovni pristan z Les(e)nimi zgodbami

Maribor, 6. avgusta - V Mariboru se danes pričenja 27. Poletni lutkovni pristan, ki bo do prvih dni novega šolskega leta ponudil obiskovalcem več kot 20 domačih in tujih lutkovnih predstav. Mnoge predstave, ustvarjalne delavnice in lutkovne razstave povezuje letošnja rdeča nit Les(e)ne zgodbe.

Maribor. Poletni lutkovni pristan. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Poletni lutkovni pristan.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Gre za festival, ki ga Lutkovno gledališče Maribor (LGM) tradicionalno prireja avgusta in z njim uvaja svojo novo sezono. Po besedah umetniške vodje festivala Katarine Klančnik Kocutar je jedro festivala izbor dobrih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne tudi za poletna prizorišča. V preteklih letih so namreč večino predstav prirejali na prostem, v zadnjih letih, ko so jim na Lentu zgradili zunanji avditorij, pa jih bo večina na tem zunanjem, delno pokritem odru.

Predstave letošnjega festivala prihajajo s Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije, dopolnjujejo pa jih zanimive slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone. Večinoma so na sporedu ob koncih tedna, zadnji festivalski teden pa je veliko dogajanja tudi ob delavnikih.

Les(e)ne zgodbe so rdeča nit, ker sta les in lutka pogosto neločljiva pojma. "Les in lutke se rade družijo. V zgodovini so v glavnem lutke izdelovali iz lesa - ročne lutke, marionete, lutke na palici, ploske lutke ... Seveda so pri izdelavi uporabljali tudi blago, usnje, papir in v sodobnem času umetne materiale, a les ostaja pomemben in dragocen material pri ustvarjanju lutk, rekvizitov in scenskih elementov," pojasnjuje Katarina Klančnik Kocutar. "Že rojevanje oblike iz brezobličnega kosa lesa je čarobno, ko pa figura oživi v rokah spretnega igralca, je čas za pravljico," je dodala.

V času festivala bo, kot običajno, tudi prva premiera sezone LGM. To bo predstava Coprnica Dragica, ki je nastala v koprodukciji s teatrom Puna kuća iz Zagreba. Po avtorski slikanici Mirijane Jelić Coprnica Dragica bo na odru zasijala v režiji Svetlane Patafta in izvedbi Aje Kobe. Na sporedu bo 26. avgusta.

S predstavo je povezana tudi ena od razstav v okviru Poletnega lutkovnega pristana. Razstavili bodo ilustracije in figure vsestranske hrvaške umetnice Marijane Jelić. Druga razstava bo predstavljala lutke oblikovalke Brede Varl, ki je v LGM v obdobju od leta 1983 do leta 2009 oblikovala več kot 30 likovnih podob za predstave, tudi za znamenite Zverinice iz Rezije leta 1976.

Novost letošnjega festivala bodo Lutkovna igrala Primoža Mihevca. To so interaktivne igre, ki jih je lutkovni mojster zasnoval tako, da spodbujajo otrokovo domišljijo in ročne spretnosti, krepijo estetski občutek in otroke zabavajo. Prav tako k igri kličejo odrasle, saj jim zbujajo spomine in radovednost.

Festival se bo zaključil 4. septembra s predstavo Morgan in Freeman, ki je skupna zaključna predstava treh festivalov - poleg Poletnega lutkovnega pristana še 21. festivala sodobnih performativnih praks Performa Mladinskega kulturnega centra Maribor in 10. Platforme sodobnega plesa Plesne izbe Maribor.