Svet 5.8.2016 10:45

V škotski prestolnici začetek festivalskega poletja

Edinburgh, 5. avgusta - V škotski prestolnici Edinburgh se danes začenja festivalsko poletje z več tisoč dogodki. Mesto s skoraj pol milijona prebivalcev bo v prihodnjih treh tednih gostilo mednarodni festival in še pet drugih festivalov, med njimi festival Fringe in festival Military Tattoo. Mednarodni festival bodo slovesno odprli v nedeljo.

Nedeljsko odprtje mednarodnega festivala, ki v škotskem glavnem mestu poteka od leta 1957, je zasnovala oblikovalska ekipa 59 Productions, ki je med drugim poskrbela za otvoritveno slovesnost olimpijskih iger leta 2012 v Londonu. V soju luči in animacij bo zažarel mestni grad, umetniško delo pa bo pospremila sodobna škotska glasba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vrhunca festivala, ki obiskovalce privablja z opero, gledališčem, glasbo in plesom, bosta nova inscenacija drame Steklena menažerija Tennesseeja Williamsa, ki bo v režiji Johna Tiffanyja v Edinburghu doživela evropsko premiero, in koncert pevke Anohni, ki bo predstavila novi album Hopelessness.

Festival ne bo minil brez Shakespeara: moskovski Teater Puškin bo uprizoril Milo za drago, berlinsko gledališče Schaubühne pa kritiško dobro sprejetega Richarda III. v postavitvi Thomasa Ostermeierja.

Glasbeni program bo segal od post rocka in hip hopa do priznanih poustvarjalcev resne glasbe. Odprtje so zaupali orkestru akademije Santa Cecilia iz Rima, ki bo z dirigentom Antoniom Pappanom izvedel italijanske operne in zborovske mojstrovine.

V tem delu bo med drugim mogoče slišati še Wagnerjevo Rensko zlato v izvedbi ruskega gledališča Mariinski in dirigenta Valerija Gergijeva, Bachov Matejev pasijon z ansamblom Angleški baročni solisti in zborom Monteverdi pod taktirko Johna Eliota Gardinerja ter islandsko zasedbo Sigur Ros. Poklonili se bodo tudi letos preminulemu Pierreu Boulezu, ki je bil več kot pol stoletja povezan s festivalom.

Festival Fringe bo po napovedih nove vodje Shone McCarthy prikazal širino in raznolikost talentov. Ponudil bo 3269 dogodkov na 294 prizoriščih z umetniki iz 48 držav, s čimer ostaja največji umetniški festival na svetu, kljub nekoliko manjšemu številu predstav v primerjavi z lani.

Festival Royal Edinburgh Military Tattoo se bo poklonil britanski kraljici Elizabeti II., ki je letos dopolnila 90 let. Za to priložnost bo združil več kot 1200 nastopajočih ter več kot 250 godcev na dude in bobnarjev z vsega sveta, poroča britanski BBC. Ob edinburškem gradu bodo do konca avgusta nastopili 25-krat.