Svet 7.8.2016 6:00

Za Degasovim portretom starejše ženske se skriva slika mlajše

Melbourne, 7. avgusta - Avstralski znanstveniki so pod portretom ženske francoskega impresionista Edgarja Degasa odkrili še en portret, ki prikazuje mlajšo žensko kostanjevih las. Ta bi lahko po mnenju poznavalcev bila Emma Dobigny, ki se pojavlja tudi na drugih Degasovih slikah.

Kot piše britanski BBC, je bilo že dolgo znano, da se pod Degasovo upodobitvijo ženske, oblečene v črno s pokrivalom na glavi, ki je nastala v 80. letih 19. stoletja, skriva še neka druga podoba. Za obrazom modela se je namreč pojavljal skrivnosten meglen madež, ki je postajal s tanjšanjem barve vedno bolj viden.

Delo, ki je bilo na ogled v National Gallery of Victoria v Melbournu, so analizirali v sinhrotronu, ki omogoča močnejše rentgenske žarke in s tem boljši vpogled v globino slike, je pojasnil Daryl Howard, soavtor študije o na novo odkritem portretu.

Poznavalci predvidevajo, da je Degas portret mlajše ženske naslikal vrsto let pred upodobitvijo starejše. Po njihovi oceni naj bi nastal leta 1869. Sliko bodo zdaj oddali v nadaljnje preučevanje, še piše BBC.

Edgar Degas (1834-1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato od leta 1855 slikarstvo. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Sprva je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete. Po letu 1874 se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov. Čeprav je bil eden začetnikov impresionizma, se je sam imel za realista.