Svet 8.8.2016 5:30

Elfriede Jelinek graja nedejavnost pisateljskih druženj v primeru Turčije

Berlin, 8. avgusta - Predsednik nemškega centra PEN Josef Haslinger je zavrnil kritiko pisateljice Elfriede Jelinek zaradi domnevno nezadostne podpore pisateljskega združenja kritikom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Turčiji. Kot je povedal za Deutschlandradio Kultur, se že tri tedne ne ukvarja "z ničimer drugim kot s Turčijo".

Avstrijska dobitnica Nobelove nagrade je grajala domnevno nedejavnost pisateljskih združenj spričo množičnih aretacij avtorjev v Turčiji. "Ničesar ne slišim od pisateljskih združenj. Morda trenutno tičijo na kakšni plaži, v zaporu svojih kopalk ali bikinijev," je 69-letna pisateljica zapisala v gostujočem komentarju za dunajski dnevnik Der Standard.

"Zelo rad bi tičal v kopalkah - a to žal ne gre," je komentiral Haslinger. Mednarodni PEN naj bi vsak drugi ali tretji dan izdal kakšno resolucijo - "novico o stanju stvari, ki je vsak dan na žalost bolj bedno".

Kot je povedal Haslinger, PEN nima sredstev, s katerimi bi pospremil eksodus kulturnikov in literatov iz Turčije. To da je stvar vseh demokratičnih, zlasti evropskih držav. Če se bo stanje še zaostrovalo in bo veliko ljudi iz Turčije potrebovalo pribežališče, bi morala biti Evropa na to pripravljena.