Svet 9.8.2016 5:30

Na bolšjem trgu arheolog za drobiž kupil 500 let star Dürerjev bakrorez

Metz, 9. avgusta - Upokojeni arheolog je na boljšem trgu v mestecu Sarrebourg na vzhodu Francije za nekaj evrov kupil skoraj 500 let star bakrorez nemškega umetnika Albrechta Dürerja. Na hrbtni strani je kupec opazil označbo Državne galerije v Stuttgartu in se odločil, da bo bakrorez kot anonimni donator vrnil galeriji, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski arheolog je bakrorez, na katerem je upodobljeno Marijino kronanje, na boljšem trgu kupil od prodajalca, ki ga je našel med iskanjem starin v eni od mestnih hiš.

Bakrorez, ki je bil pogrešan že od konca druge svetovne vojne, je po besedah Anette Frankenberger iz Državne galerije v Stuttgartu v zelo dobremu stanju, saj da je bil v minulih desetletjih v papirnatem ovoju. V galeriji še ne vedo, ob kakšni priložnosti ga bodo razstavili.

Dürer (1471-1529) se je rodil v Nürnbergu kot sin zlatarja. Učil se je pri očetu in pri slikarju Wolgemutu. Kasneje je potoval v Italijo, bi je tudi v službi cesarja Maksimiljana I., veliko je potoval tudi po Nizozemski.

Kot izjemen risar in oster opazovalec, obdarjen z bogato domišljijo, je največji domet dosegel v lesorezih in bakrorezih z versko in občečloveško tematiko, v sijajnih skicah pejsažev s potovanj ter v znanstveno natančno izdelanih akvarelih z motivi iz rastlinskega in živalskega sveta.

Tudi Dürerjeve oljne slike kažejo bogastvo barv in psihološko prepričljivost. Kot prvi nemški likovni umetnik se je sistematično ukvarjal s slikarsko teorijo in raziskoval temo lepote.