Na hitro prelistano 13.8.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. avgusta - Pri založbi Učila je izšla knjiga britanske pisateljice Ruth Ware Povabilo, založba Modrijan pa je izdala drugi del avtobiografije angleškega biologa Richarda Dawkinsa z naslovom Kratka luč v temi. Med novostmi je tudi knjiga z recepti za domača zdravila in blagodejne jedi Zelišča za telo in dušo, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Ljubljana. Knjiga avtoric Susan Curtis, Louise Green, Penelope Ody in Dragane Vilinac z naslovom Zelišča za telo in dušo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtoric Susan Curtis, Louise Green, Penelope Ody in Dragane Vilinac z naslovom Zelišča za telo in dušo.
Foto: STA

Ljubljana. Prihološki triler pisateljive Ruth Ware z naslovom Povabilo. Foto: STA

Ljubljana.
Prihološki triler pisateljive Ruth Ware z naslovom Povabilo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga angleškega biologa Richarda Dawkinsa z naslovom Kratka luč v temi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga angleškega biologa Richarda Dawkinsa z naslovom Kratka luč v temi.
Foto: STA

POVABILO - MEDNARODNO USPEŠEN PSIHOLOŠKI TRILER PISATELJICE RUTH WARE

Pisateljica kriminalk Leonora - znana kot Nora oziroma Lee, odvisno od tega, s kom govori - je pred desetimi leti čez noč prekinila vse stike s prijatelji in začela novo življenje v Londonu. Tam živi v vsakdanji rutini, vse dokler ne dobi nenadnega povabila na dekliščino svoje prijateljice iz otroštva Clare, s katero nista bili v stikih že celo desetletje. Nora zbere pogum in se udeleži zabave v osamljeni hišici sredi mrzlih severnoangleških gozdov. Toda nedolžna dekliščina se sprevrže v nočno moro in po nasilnem vikendu se Nora zbudi v bolniški postelji, kjer se poskuša spomniti prejšnjih dogodkov. Pri tem se je prisiljena soočiti s skrivnostmi iz preteklosti in prevprašati vse, kar ve o sebi in ljudeh, ki jih je kadarkoli imela rada. Knjižni prvenec britanske pisateljice Ruth Ware je bil izdan v več kot 35 državah, med najboljše knjige sta ga uvrstila tudi časopisa New York Times in Sunday Times. Pisateljica, ki je odraščala v angleškem Sussexu, se nato preselila v Pariz in sedaj živi v Londonu, je pred tem delala kot natakarica, prodajalka knjig, učiteljica angleščine in tiskovna predstavnica. Za triler je prejela vrsto nagrad, avtorske pravice zanj pa je odkupil studio New Line Cinema, ki bo po njem posnel filmsko adaptacijo.

KRATKA LUČ V TEMI - BIOLOG RICHARD DAWKINS O SVOJEM ŽIVLJENJU Z ZNANOSTJO

Angleški biolog Richard Dawkins je široki javnosti najbolj poznan kot avtor vrste knjig, ki znanstvena spoznanja odpirajo širši javnosti. Njegova prva knjiga Sebični gen, ki prav letos praznuje 40-letnico izida, je bila sploh prva knjižna uspešnica s poljudnoznanstveno vsebino in je pomenila ob svojem času svojevrsten pretres tako v razumevanju evolucije kot v načinu, kako se znanstvena spoznanja lahko podaja. Kratka luč v temi je drugi del njegove avtobiografije, v kateri Dawkins na razigran in hudomušen, a vseskozi poglobljen in prefinjen način pripoveduje o dogodkih in doživljajih svojega zasebnega in javnega življenja. V nasprotju s prvo knjigo ta ni pisana kronološko, temveč bolj tematsko. Njen okvir je slavnostna večerja ob avtorjevem 70. rojstnem dnevu v dvorani oxfordskega New Collegea. Ob pogledu na množico izbranih povabljencev pa avtor v spominu oživlja doživljaje iz svoje bogate preteklosti.

ZELIŠČA ZA TELO IN DUŠO - KNJIGA ZA DOBRO POČUTJE BREZ KEMIJE

Avtorice Susan Curtis, Louise Green, Penelope Ody in Dragana Vilinac so v knjigi zbrale navodila in nasvete za vzgajanje lastnih zelišč in za njihovo uporabo v domačem zdravljenju. V izboru je opisanih preko sto zdravilnih rastlin, njihovi uporabni deli, učinkovine, delovanje, uporaba in nabiranje. Več kot 150 receptov ponuja navodila za izdelavo poparkov, mazil in tinktur, pa tudi sokov, juh, solat ter krem in mil.

Curtisova je šolana homeopatinja in nevropatinja ter direktorica za področje naravnega zdravja v podjetju za naravno kozmetiko in zdravljenje Neal's Yard Remedies. Greenova, privrženka ekološkega gibanja in sonaravnega življenja, je v istem podjetju zaposlena kot vodja oddelka za trajnostni razvoj. Dragana Vilinac je priznana zeliščarka, ki se med drugim ukvarja s področji zahodnjaške zeliščne medicine in tradicionalne medicine in je glavna fitoterapevtka v Neal's Yard Remedies. Penelope Ody pa je delala kot fitoterapevtka in napisala več kot 20 knjig o zahodnjaškem in kitajskem zeliščarstvu. Vodi tudi delavnice o tradicionalni uporabi začimbnic in zdravilnih zelišč.