Slovenija 8.8.2016 15:13

Umrl filozof in prevajalec Ivan Urbančič

Ljubljana, 8. avgusta - V nedeljo je v 86. letu umrl filozof in prevajalec Ivan Urbančič, so sporočili iz družinskega kroga. Urbančič je veljal za enega od začetnikov slovenske fenomenološke šole. S svojim delom je med drugim postavil temelje slovenskega univerzitetnega študija fenomenologije in hermenevtike.

Ljubljana. Filozof Ivan Urbančič. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozof Ivan Urbančič.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Urbančič se je rodil v Robiču pri Kobaridu. Leta 1964 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti, leta 1970 pa doktoriral na zagrebški univerzi. Najprej je delal v tovarni Iskra, pozneje na Inštitutu za sociologijo in filozofijo na ljubljanski univerzi.

Med drugim je bil urednik pri Slovenski matici in med ustanovitelji Nove revije. Med letoma 1982 in 1990 je bil dejaven v gibanju za demokratizacijo Slovenije.

Je avtor številnih člankov in knjig, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Nazadnje je leta 2014 izšlo delo Razmišljanja v preddverju filozofije.

Zanimali so ga predvsem problemi in možnosti mišljenja danes - v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t.i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya. Bil je eden protagonistov v televizijskem filmu o filozofiji Govoreče glave v režiji Dušana Moravca.

Preučeval je tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra. Skoraj v celoti je prevedel filozofijo Friedricha Nietzscheja.

Pogreb bo v petek, 12. avgusta, ob 11. uri na pokopališču Vič v Ljubljani.