Svet 9.8.2016 11:10

Zbirka rokopisov Franza Kafke pripada Izraelu

Tel Aviv, 9. avgusta - Izraelsko vrhovno sodišče je odločilo, da rokopisi Franza Kafke pripadajo izraelski nacionalni knjižnici. S tem je končalo dolgotrajno pravno bitko za zbirko rokopisov češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke (1883-1924), ki jih je zaupal svojemu prijatelju Maxu Brodu, ta pa jih je prenesel v Palestino.

Kafka je pred svojo smrtjo rokopise, tako objavljene kot tudi še neobjavljene, predal Brodu z navodilom, da naj jih po njegovi smrti uniči. Vendar Brod ni spoštoval pisateljeve poslednje želje in je rokopise, ko je leta 1939 pred nacisti iz Češkoslovaške emigriral v Palestino, vzel s seboj.

Ob svoji smrti leta 1968 je Brod z oporoko rokopise zapustil svoji tajnici Esther Hoffe z navodilom, da naj jih preda hebrejski univerzi v Jeruzalemu, mestni knjižnici v Tel Avivu ali kateri drugi ustanovi v Izraelu ali tujini, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar je Esther Hoffe, ki je umrla leta 2007, rokopise obdržala in jih razdelila svojima hčerkama, s čimer je sprožila več pravnih sporov.

V procesu proti njenima dedinjama, ki se je začel leta 2009, je Izrael zahteval, da državi izročita zbirko rokopisov. Svojo zahtevo je Izrael utemeljeval s pojasnilom, da je bila takšna poslednja želja Maxa Broda.

Vendar sta hčerki to odklonili z utemeljitvijo, da je Brod rokopise - njihova vrednost je ocenjena na več milijonov dolarjev - dal njuni materi in da je ta zato lahko z njimi storila, kar je želela.

"Max Brod ni hotel, da se njegova zapuščina proda najboljšemu ponudniku, ampak da najde svoje mesto v literarni kulturni instituciji," pa sklep sodišča navaja AFP.

Kot še piše AFP, je že Esther Hoffe za dva milijona dolarjev prodala rokopis romana Proces, ki velja za eno najpomembnejših Kafkovih del.

Družina Hoffe ima sicer rokopise shranjene v bančnih trezorjih v Izraelu in Švici, poleg Procesa je tekom let zbirateljem prodala še nekaj Kafkovih rokopisov.