Slovenija 10.8.2016 9:00

S koncertom v Unionu začetek turneje Regionalne otroške filharmonije

Ljubljana, 10. avgusta - Z nocojšnjim koncertom v Grand hotelu Union se bo pričela letna turneja Regionalne otroške filharmonije United. Mladi glasbeniki bodo v programu, poimenovanem Listening to the films, v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu, predstavili številne znane filmske teme.

Ljubljana, Grand hotel Union. Grand hotel Union. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Grand hotel Union.
Grand hotel Union.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Med drugim bo mogoče slišati glasbo iz filmskih uspešnic, kot so Rocky, Pirati s Karibov, Bilo je nekoč na Divjem zahodu, Vojna zvezd, Schindlerjev seznam in Skyfall.

Regionalna otroška filharmonija povezuje mlade glasbenike iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda in Skopja. V orkestru, ki šteje 75 članov, igra 27 mladih slovenskih glasbenikov. Dirigentka Regionalne otroške filharmonije je mednarodno priznana slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Drevišnji koncert bo potekal v sklopu poletne akademije Branimir Slokar, ki velja za eno najbolj obiskanih poletnih akademij za področje klasične glasbe v Evropi. Po koncertu v Ljubljani bodo glasbeniki turnejo nadaljevali v Zagrebu, kjer bodo v četrtek nastopili v letnem kinu Gradec, 26. avgusta pa bodo v Beogradu nastopili na stadionu Tajšmajdan.

Projekt Regionalna otroška filharmonija (United Children's Philharmonic Orchestra) vodi fundacija Deca deci, ustanovljena leta 2007.

Člani Regionalne otroške filharmonije so nadarjeni učenci nižjih in srednjih glasbenih šol, dobitniki nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Nekateri od njih so tudi uporabniki instrumentov fundacije Deca deci, ki na ta način pomaga pri njihovem šolanju.

Fundacija Deca deci s svojimi aktivnostmi podpira razvoj in izobraževanje mladih glasbenih talentov, popularizira glasbeno šolanje in klasično glasbo ter podpira kulturno povezovanje, izmenjavo in ustvarjalnost med mladimi. V sodelovanju s fundacijo Novak Đoković tudi organizira javne glasbene ure s ciljem glasbenega izobraževanja in razvoja predšolskih otrok.