Svet 10.9.2016 5:00

V Pekingu razstava sodobne kitajske in slovenske umetnosti

Peking, 10. septembra - V pekinškem Today Art Museum bo od danes na ogled razstava sodobne kitajske in slovenske umetnosti Ploščato in oddaljeno. Za prvo večjo skupinsko predstavitev sodobnih slovenskih umetnikov na Kitajskem stoji Umetnostna galerija Maribor (UGM), ki je poleti gostila postavitev Zemlja je ploščata. Pri obeh postavitvah sodelujejo isti umetniki.

Iz Slovenije se bodo v Pekingu s svojimi deli predstavili Uršula Berlot, Samuel Grajfoner, Marjan Gumilar in Zmago Lenardič, s Kitajske pa Feng Fang, Shang Yang, Tan Ping in Zhang Fangbai.

Razstava je del mednarodnega projekta med Slovenijo in Kitajsko, ki temelji na kuratorskem dialogu kitajskega profesorja umetnostne teorije Peng Fenga in direktorice UGM Brede Kolar Sluga.

"Kulture v času globalizacije se zdijo enake na površju, a se razlikujejo v globini," je ob razstavi v Mariboru med drugim povedal Peng Feng. "Rušenje tal pod nogami je drugo ime za sodobnost. Stopnica, na katero lahko za kratek čas, vendar trdno stopimo, pa sinonim za sodobno umetnost," je dodala Kolar Sluga.

Konceptualno ogrodje obeh razstav je enako, postavitvi pa se, kljub temu, da pri obeh sodelujejo isti umetniki, razlikujeta po izboru del. Za mariborsko razstavo je dela slovenskih in kitajskih umetnikov izbrala Breda Kolar Sluga, Peng Feng pa se je tekom mariborske postavitve seznanil z deli slovenskih umetnikov in opravil nov izbor del za kitajsko postavitev, kjer bodo na ogled tudi druga dela kitajskih umetnikov.

V Today Art Museumu bo razstava Ploščato in oddaljeno na ogled do 9. oktobra.