Svet 11.8.2016 5:30

V Berlinu podobe Rima 19. stoletja

Berlin, 11. avgusta - V Stari nacionalni galeriji v Berlinu so na ogled postavili razstavo, ki predstavlja podobe Rima 19. stoletja. V središču postavitve je petdelna panorama Rima, ki jo je leta 1850 naslikal avstrijski slikar Friedrich Loos (1797-1890). Postavitev dopolnjujejo manjše upodobitve Rima iz prve polovice stoletja.

Čeprav se zdi, da sta si termina mesto in pokrajina nasprotna, so ju slikarji na svojih delih pogosto združevali. V krajine, ki so doživele razcvet okoli leta 1800, so pogosto vključevali tudi urbane prostore. V tistem času jih je še posebej pritegovala Italija, posebno Rim s svojimi antičnimi ruševinami in mediteransko svetlobo, ki je navdihnil vrsto mestnih vedut.

V Gradcu rojeni avstrijski slikar Friedrich Loos je v Rimu živel v revolucionarnem letu 1848, ko se je v mestu dvignil upor proti papeški državi. Tako poulični boji kot industrializacija so v tistem času začeli spreminjasti podobo mesta. Loos je začutil, da je Rim na prelomni točki v svoji zgodovini in da bo njegova podoba v prihodnosti precej drugačna. Zato ga je takšnega, kot je bila tedaj, želel ovekovečiti na platnu, so ob razstavi zapisali v Berlinskih državnih muzejih, pod okriljem katerih deluje galerija.

Za pogled na Rim v jutranji svetlobi je izbral enega od sedmih rimskih gričev, s katerega zvest detajlu pogled obiskovalca vodi prek antičnih in srednjeveških spomenikov do pokrajine v ozadju. Ob panorami so razstavljene manjše upodobitve večnega mesta iz prve polovice 19. stoletja.

Razstava bo odprta do 20. novembra.