Slovenija 11.8.2016 9:55

Badjurova nagrada letos za scenografa Dušana Milavca

Ljubljana, 11. avgusta - Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti bo letos prejel scenograf Dušan Milavec. Po mnenju strokovne komisije Milavec "z izjemnim občutkom za vizualno k svojemu delu pristopa s posebnim estetskim in obrtniškim čutom". Nagrado mu bodo podelili 13. septembra, na odprtju 19. festivala slovenskega filma (FSF).

Portorož. Festival slovenskega filma. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Portorož.
Festival slovenskega filma.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Milavčevo delo po besedah žirantov ostaja neprecenljivo za številne generacije bodočih filmskih scenografov, ki jih je nesebično navduševal in uvedel v srž filmskega ustvarjanja. "Z nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo slovenska filmska stroka izkazuje spoštovanje Dušanu Milavcu za njegovo neprecenljivo in vrhunsko ustvarjanje," med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Scenograf je v svoji dolgoletni karieri sodeloval s številnimi slovenskimi in tujimi režiserji. Med aktualnejšimi sodelovanji sta scenografija za filma Nočno življenje v režiji Damjana Kozoleta in Komedija solz Marka Sosiča in Štiri stvari, ki sem jih želel početi s tabo režiserja Mihe Knifica.

Seznam filmov, pri katerih je sodeloval, je izredno obsežen, med njimi pa so bili številni nagrajeni. Milavec je bil del ekipe filma Nikogaršnja zemlja v režiji Danisa Tanovića, ki je leta 2002 prejel oskarja.

Ob podelitvi Badjurove nagrade se bodo na FSF Milavcu poklonili s posebno projekcijo celovečernega filma Šumanović, komedija umetnika v režiji Branimirja Dimitrijevića in Borisa Miljkovića ter pregledno razstavo o njegovem delu.

FSF bo v Portoroškemu Avditoriju potekal od 13. do 18. septembra. Na festivalu bo prikazanih 98 filmov (20 celovečercev, 13 srednjemetražnih in 65 kratkih filmov). V boj za vesne se bo podalo 52 filmov (14 celovečercev in štirje srednjemetražni in 34 kratkih filmov). Med celovečerci v tekmovalnem programu je deset igranih filmov, od tega trije koprodukcijski, ter štirje dokumentarci, so sporočili organizatorji.