Slovenija 14.8.2016 8:00

Ob 20. obletnici Slovenske kinoteke brezplačne filmske projekcije

Ljubljana, 14. avgusta - Slovenska kinoteka ob 20. obletnici napoveduje brezplačne projekcije filmskih klasik in drugih mojstrovin iz arhiva, ki bodo potekale na različnih lokacijah. Muzejska ploščad bo od 16. do 20. avgusta gostila Letni kino, na Kongresnem trgu bo 25. avgusta na sporedu klasika iz zlate dobe nemih komedij, v kinoteki bo Festival kratkega filma FeKK.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Letni kino na Muzejski ploščadi bo ljubiteljem sedme umetnosti ponudil štiri bisere iz kinotečnega arhiva. Na 35-milimetrskem filmskem projektorju si bo mogoče ogledati filme Do zadnjega diha v režiji Jeana-Luca Godarda iz leta 1960, Mesto teme režiserja Alexa Proyasa iz leta 1998 in Heavy Metal, ki je nastal leta 1981 v režiji Geralda Pottertona.

V letnem kinu pa bo z dvema projekcijama gostovala tudi Poletna Animateka. Ogledati so bi mogoče nabor najboljših animiranih filmov z zadnje edicije festivala Animateka, ki vključuje sedem kratkih animacij, ter animirani film Fantomski deček režiserjev Alaina Gagnola in Jean-Loup Feliciolija, so sporočili iz kinoteke.

V sodelovanju s Kinodvorom bo 25. avgusta na Kongresnem trgu projekcija redko videne klasike iz zlate dobe nemih komedij z naslovom Rešitev v zadnjem trenutku režiserjev Freda Newmeyerja in Sama Taylorja iz leta 1923. Projekcijo bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

Med 22. in 27. avgustom bo kinoteka v dvorani Silvana Furlana in v Letnem kinu Slovenske kinoteke gostila tudi drugo edicijo mednarodnega Festivala kratkega filma FeKK. Ta bo letos med drugim ponudila filme iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije v dveh tekmovalnih programih, program najboljših kratkih filmov po izboru Beneškega filmskega festivala in filmsko poezijo italijanskega režiserja Yurija Ancaranija.

Slovenska kinoteka je bila s sklepom vlade uradno ustanovljena leta 1996, čeprav je redno delovala že dve leti pred tem. Ustanovil jo je tedanji direktor Silvan Furlan, ki jo je umestil v središče slovenske filmske kulture ter jo kmalu vrisal tudi v mednarodni zemljevid svetovnih arhivov in kinotek.