Slovenija 12.8.2016 10:20

V Slovenskem etnografskem muzeju razstava akvarelov Indijski spomeniki

Ljubljana, 12. avgusta - V Slovenskem etnografskem muzeju je od danes na ogled razstava akvarelov indijskega umetnika Kašinata Dasa, naslovljena Indijski spomeniki. Razstavo je muzej pripravil v sodelovanju z Indijskim svetom za kulturno sodelovanje ob obeleževanju 70. obletnice indijskega dneva neodvisnosti. Na ogled bo do 16. septembra.

Ljubljana. Etnografski muzej. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Etnografski muzej.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Razstava skozi Dasov umetniški izraz predstavlja največje dosežke indijske arhitekture, ki odražajo kulturo, dediščino in slavo indijske preteklosti. Njegovi akvareli prikazujejo indijske spomenike, kot so Mahabalipuram, Konarak in Khadžuraho, indo-islamska arhitekturna čudesa Kutb minar, Humajunova grobnica in Tadž Mahal ter cerkev v Goi, kočinsko sinagogo, čenajsko in kalkutsko trdnjavo ter Vrata Indije.

Kašinat Das je indijski umetnik, ki je leta 1995 diplomiral iz zahodnega sloga slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Kalkuti, nato pa leta 2004 še iz likovne umetnosti na umetnostni šoli College of Arts v New Delhiju. Sodeloval je pri več kot 40 razstavah in pripravil 11 samostojnih avtorskih razstav. Je tudi prejemnik številnih nagrad.