Svet 13.8.2016 6:00

Na makedonskem Pop Up Akto tudi slovenski ustvarjalci

Bitola, 13. avgusta - V makedonski Bitoli ta konec tedna poteka 11. edicija festivala sodobne umetnosti Pop Up Akto. Na njej bosta predstavljena tudi dva prispevka slovenskih izvajalcev - multimedijska predstava KamPaKam v produkciji Kina Šiška in performans I am a Performer mlade slovenske performerke Sabrine Železnik.

Festival Pop Up Akto se letos osredotoča na pomembnost druženja, izkazanega v obliki kolektivov in njihove politične moči, ter na možnosti in potenciale za vzpostavitev skupnosti, ki bo vsebovala antagonistična načela.

Med izvajalci prevladujejo gostje s področja sodobne vizualne scene, v glasbenem programu, kot navajajo organizatorji, izstopa srbska zasedba Disciplin A Kitschme z legendarnim pevcem Dušanom Kojićem Kojo, med predstavami pa Bitka na Neretvi hrvaškega avtorja Borisa Bakala ter že omenjena slovenska predstava KamPaKam.

Mešanica performansa, koncerta in filma KamPaKam bo na programu ob zaključku festivala v nedeljo ob 20. uri. Predstavo v soavtorstvu režiserja Vlada G. Repnika in članov skupine Koala Voice (Mance Trampuš, Domna Holca, Tilna in Mihe Prašnikarja) je na festival umestila selektorica Ivana Vaseva po ogledu na lanskoletnem festivalu CoFestival zaradi njene svežine in združevanja različnih izraznih oblik. Po njenih besedah prepletenosti gledališkega performansa, žive glasbe in filmskega medija, videne v KamPaKam, na makedonskih odrih v zadnjih letih ni bilo priložnosti videti.

Sabrina Železnik pa se bo na festivalu predstavila danes. V svojem performansu bo izkušala transformacijo od sprejemanja svojega notranjega performerja do osvobajanja same sebe od njegovih nenehnih zahtev. Omenjeni performans je letos že izvedla na festivalih CO-fest v Skopju ter ArtEZ Arnhem na Nizozemskem.

Na Pop Up Aktu se mudi tudi slovenski aktivist in član avtonomnega kulturnega centra Rog Jernej Kastelic, ki bo spregovoril na današnji konferenci Engage: Movements.

Festivala pa sta se letos udeležila tudi koordinatorka društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija Anela Bešo ter neodvisni dramatik in arhivist sodobnega plesa Rok Vevar. V petek sta nastopila v sklopu konference Tudi umetniki so delavci - Kulturni delavci in neodvisni umetniki: pogoji in pravice.

Festival sodobnih umetnosti z močnim konferenčnim in performativnim programom poteka od leta 2006, glavni organizator je kulturno in umetniško društvo FRU, ki spodbuja angažirano in aktivno udeležbo državljanov pri oblikovanju družbenega in političnega diskurza v skupnosti. Do sedaj je festival gostil več kot 300 umetnikov in umetnic.