Svet 17.8.2016 5:30

V New Yorku novembra retrospektiva režiserja Pedra Almodovarja

New York, 17. avgusta - V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) za november napovedujejo retrospektivo, posvečeno španskemu režiserju Pedru Almodovarju. V približno treh tednih bodo pokazali 20 njegovih filmov, med njimi Ženske na robu živčnega zloma, Vse o moji materi, Govori z njo in njegov najnovejši film Julieta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Francija, Cannes. Španski režiser Pedro Almodovar. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Španski režiser Pedro Almodovar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Almodovar se je rodil leta 1949 v kraju Calzada de Calatrava v španski provinci Ciudad Real. Srednješolsko izobrazbo je pridobil med drugim pri salezijancih in frančiškanih, a že s 16 leti je odšel v Madrid, da bi tam študiral filmsko umetnost.

Ker je takratna oblast zaprla filmsko akademijo in ta tako ni delovala, je 12 let delal kot uradnik, svoj prosti čas pa je posvečal študiju sedme umetnosti, pisanju proze in snemanju z 8- in 16-milimetrsko kamero.

Svoj prvenec Pepi, Luci, Bom y otras Chicas de Monton je predstavil leta 1980. Med njegove pomembnejše filme sodijo še V megli iz leta 1983, Zveži me! iz leta 1989, Visoke pete iz leta 1991, Kika iz leta 1993 in Cvet moje skrivnosti iz leta 1995.

Za film Vse o moji materi iz leta 1998 je prejel oskarja, drugi zlati kipec pa mu je prinesel film Govori z njo iz leta 2002.

Almodovarjeve filme zaznamujejo značilna ironija, odkritost, kompleksno pripovedništvo in melodrama, v njih je pogosto moč najti tudi elemente pop kulture, popularnih skladb, veliko črnega humorja. Ob strasti, družini in identiteti so v ospredju njegovih filmov socialne teme, pogosto pa razkriva tudi ozadja tabujev, ukvarja se še z malomeščansko moralo in analizo ženske duševnosti.

Njegov zadnji film Julieta, ki je bil premierno prikazan na letošnjem festivalu v Cannesu, je "zgodba o usodi, krivdi in skrivnostnem vzgibu, ki nas prisili, da zapustimo svoje najbližje", piše na spletni strani Kinodvora.