Slovenija 17.8.2016 10:51

Mednarodni odbor pisateljev za mir zaskrbljen zaradi Turčije

Ljubljana, 17. avgusta - Odbor pisateljev za mir Mednarodnega PEN z veliko zaskrbljenostjo spremlja dogodke v Turčiji. Pisatelji člani Mednarodnega PEN podpirajo demokratične institucije in razumejo poskus vojaškega udara kot nesprejemljivo in sodobne demokratične družbe nevredno dejanje, ki ga odločno zavračajo. Toda tudi ukrepi vlade pri pisateljih vzbujajo skrb.

Turčija, Istanbul. Shod na mostu čez Bospor s katerim so podporniki turškega predsednika naznanili konec poskusa neuspelega vojaškega udara. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Turčija, Istanbul.
Shod na mostu čez Bospor s katerim so podporniki turškega predsednika naznanili konec poskusa neuspelega vojaškega udara.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Žal pa moramo ugotoviti, da v času po neuspelem udaru nekateri ukrepi vlade vzbujajo skrb, saj pomenijo napad na demokratične strukture turške države. Odslovitev na tisoče sodnikov, učiteljev, visokošolskih profesorjev, voditeljev kulturnih institucij in zapiranje pisateljev in novinarjev ogrožajo temelje tistega, kar je turškemu ljudstvu in oblastem z žrtvami uspelo rešiti v dramatičnih urah neuspelega udara," je v odprtem pismu zapisal predsednik Mednarodnega odbora pisateljev za mir Marjan Strojan.

Vsebina in obseg omenjenih ukrepov vzbujata vtis, je zapisal Strojan, da ti presegajo okvire konsolidacije in prej pomenijo preganjanje političnih nasprotnikov, zatiranje demokratičnih institucij moderne države in poskus utišanja mnenj in stališč, ki jih omogočata ustava in zakoni države. Omejevanje svobode izražanja in preganjanje morebitnih političnih nasprotnikov vodi k novim izvirom nasilja in turške družbe ne more popeljati k trajnemu miru, še piše v javnem pismu.

Člani odbora za mir pozivajo turško vlado, parlament in predsednika Recepa Tayyip Erdogana, da ustavijo preganjanje civilistov, katerih funkcija v turški družbi nima ničesar opraviti z vojaškimi in varnostnimi razmerami v državi in omogočijo učiteljem, novinarjem in pisateljem svobodno in odgovorno opravljanje njihovega poklica.

Odbor pisateljev za mir sodi v sklop Mednarodnega PEN. Uveljavlja kulturo miru in skuša vzpostaviti dialog med pisatelji narodov, ki so vpleteni v vojno.