Svet 20.8.2016 6:00

Na filmskem festivalu v Vukovarju celovečerci Almodovarja, Allena, Jarmuscha in Loacha

Zagreb, 20. avgusta - V Vukovarju bo med 22. in 27. avgustom potekal 10. Vukovar film festival. V tekmovalnem programu bodo prikazali osem celovečercev iz podonavskih držav, med njimi Maturo romunskega režiserja Cristiana Mungiuja, ki je bil letos na festivalu v Cannesu nagrajen za režijo. Spremljevalni program bo med drugim ponudil filme Almodovarja, Allena in Loacha.

Kot je na predstavitvi letošnje izdaje v Zagrebu poudaril direktor festivala Igor Rakonić, bodo letos prikazali vrsto filmov, ki so bili nagrajeni na najbolj prestižnih svetovnih filmskih festivalih, kot sta festivala v Cannesu in Karlovyh Varyh.

Tekmovali program bo tako odprl dobitnik glavne nagrade na letošnjem festivalu v Kalovyh Varyh madžarski film It's Not the Time of My Life, ki ga je posnel režiser Szabolcs Hajdu.

V tekmi za nagrade vukovarskega festivala sta med drugim tudi nemški film Toni Erdmann režiserke Maren Ade, ki je bil prav tako uvrščen v tekmovalni program letošnjega cannskega festivala, ter srbski film Vlažnost, ki ga je režiral Nikola Ljuca.

V spremljevalnem programu Svet bodo predstavili letošnjega dobitnika zlate palme za najboljši film v Cannesu Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha ter film Kapitan Fantastični režiserja Matta Rossa.

Prikazali bodo tudi film Julieta španskega režiserja Pedra Almodovarja ter filma Paterson in Gimme Danger o ameriški glasbeni skupini The Stooges ameriškega režiserja Jima Jarmusha. Iz filmske delavnice Woodyja Alena pa v Vukovar prihaja ljubezenska komedija Cafe Society.

Festival bo ponudil še več spremljevalnih programov, med njimi novi program v glavnem dokumentarnih filmov, ki so ga poimenovali Izbral Đelo Hadžiselimović; v slednjem bodo prikazali zadnji film ameriškega režiserja in aktivista Michaela Moorea Koga napasti zdaj? (Where To Invade Next), v katerem omenja tudi Slovenijo.

Organizatorji napovedujejo še številne brezplačne koncerte in filmske delavnice.