Slovenija 18.8.2016 9:05

Na Bledu načrtujejo muzej sodobne umetnosti in dvigalo na grad

Bled, 18. avgusta - Po zaključku ciklusa prenove Blejskega gradu se v prihodnjih letih načrtuje ureditev širšega grajskega kompleksa, v katerem naj bi nastal muzej sodobne umetnosti. Čez tri leta naj bi bilo urejeno tudi dvigalo na grad. Vse investicije skupaj pa presegajo deset milijonov evrov.

Bled. Blejsko jezero, Bled, razgled z gradu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Blejsko jezero, Bled, razgled z gradu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Načrte Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja z Blejskim gradom, je podprla tudi država, ki je lastnica gradu. Tega iz leta v leto obišče več ljudi, letos bo število obiskovalcev verjetno že preseglo število 400.000, v prihodnje pa bodo te številke po oceni direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika še višje.

Nov magnet za obiskovalce naj bi postal muzej srednjeevropske sodobne umetnosti, ki ga načrtujejo v grajski pristavi. Objekt pod gradom, kjer je nekoč delovalo obrtno gradbeno podjetje Grad, zadnja leta pa propada, je Zavod za kulturo Bled v začetku tega leta kupil od Deželne banke Slovenije. Ob tem je objavil tudi namero za podelitev stavbne pravice.

Kot pravi Završnik, so želeli na ta način objekt zaščititi, da ga ne bi kupil kdo, ki bi vanj umestil dejavnost, nekompatibilno s kulturnimi vsebinami širšega grajskega območja. Vesel je odziva ljubljanske družbe Artarhiv Igorja Laha, ki ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na tem mestu vzpostavil srednjeevropski muzej sodobne umetnosti. Podelitev stavbne pravice Artarhivu je prejšnji teden potrdil tudi svet zavoda.

Projekt grajske pristave je sicer ocenjen na šest milijonov evrov, končan pa naj bi bil do poletja 2019. "S takšno pridobitvijo se bo nivo ponudbe Bleda v smislu kulture in galeristike neprimerno dvignil," je ocenil Završnik in dodal, da se bo tako Bled ponašal s prenovljenim 1000 let starim gradom in muzejem sodobne umetnosti, ki bo po vsebini na zelo visokem nivoju.

Završnik računa, da bo tedaj v celotnem grajskem kompleksu, kjer bo ob muzeju informacijska sprejemna pisarna, vzpostavljenih tudi od deset do 15 novih delovnih mest. Hkrati naj bi bilo urejeno še dvigalo na grad, ki naj bi stalo tri milijone evrov in za katerega že teče priprava vse potrebne dokumentacije.

Po ureditvi kompleksa naj bi se močno dvignilo število obiskovalcev, ki sicer že zadnja leta strmo narašča. "Že letos, ko lahko pričakujemo 400.000 obiskovalcev gradu, smo v velikih težavah, kar se tiče dostopa in parkiranja," je pojasnil Završnik in dodal, da po ureditvi celotnega kompleksa letno pričakuje več kot pol milijona obiskovalcev, česar pa po obstoječih poteh, cestah in parkiriščih ni mogoče servisirati.

Zato je občina pristopila z dopolnitvi občinskega prostorskega načrta, v katerem se v povezavi s projektom severne obvoznice ureja cestna infrastruktura pod gradom s poudarkom na novem velikem parkirišču pri športnem parku. Celotna ureditev prometa in prostora naj bi stala še dodatnih 1,5 do dva milijona evrov.

Zavod visoke investicije pokriva iz vstopnin na grad. Tako je v zadnjem desetletju uspel poskrbeti za celovito prenovo gradu, ki se sedaj zaključuje še z nekaterimi zadnjimi inštalacijskimi prenovitvenimi deli. "Naš pogled pa se je že usmeril v prihodnost, zato dopolnjujemo strateški upravljavski načrt," je o predstavljenih novih načrtih za ureditev širšega grajskega kompleksa dejal Završnik.

Kot je povzel, bo to atraktivno področje, v katerega bodo vključeni zgodovina, arheologija, etnologija, umetnost in narava. "Ta koncept smo predstavili tudi ministrstvo za kulturo, ki je potrdilo, da razmišljamo pravilno in podprlo naše namere," je poudaril Završnik.