Slovenija 19.8.2016 8:00

V Velenju se začenja 19. festival mladih kultur Kunigunda

Velenje, 19. avgusta - V Velenju se danes začenja 19. festival mladih kultur Kunigunda. Na ozemlju bodoče avtonomne kulturne cone Avtonomna republika Kunigunda se bo med festivalom v barve njene zastave ovilo skoraj 40 kulturnih projektov. Na festivalu bo letos priložnost dobilo več kot 200 umetnikov z vseh področij.

Več kot 50 umetnikov bo v Velenje pripotovalo iz tujine, predvsem iz Francije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Turčije, Srbije, Italije, Hrvaške, Urugvaja in Nemčije, so sporočili iz Mladinskega centra Velenje.

Na več kot desetih urbanih prizoriščih bo nastopilo 21 skupin ali posameznikov. Na različnih prizoriščih po mestu, tudi v Pekarni, bodo na ogled štiri razstave, festival pa bo ponudil tudi gledališko in plesno predstavo. Najmlajšim bo namenjena otroška delavnica.

Na Kunigundo iz Kranja prihaja zasedba Raggalution. Nastopila bo tudi bosanska tekstopiska in ena redkih ženskih MCjev na območju bivše Jugoslavije Sassja, ki spaja najbolje iz hip hopa in jamajške glasbe. Tu so še avstrijski dvojec Austrian Apparel, ki v živo izvaja širok spekter elektronske glasbe od hip hopa do broken beata skozi ambiental do techna ter velenjska glasbenika 100tka in Meetjah, ki skupaj raziskujeta hip hop s pridihi drum'n'bassa ter sorodnih žanrov.

V jami Huda luknja pa bo mogoče prisluhniti zasedbi Brencl banda, ki je nastala iz navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh.

Urugvajski intermedijski umetnik Francisco Tomsich bo vse od 12. avgusta v Pekarni raziskoval preteklost in prihodnost Velenja skozi risanje, slikanje, besedilo in video. Tako bo postopoma zavzemal prostor in osvetlil možnosti spreminjanja našega življenjskega in delovnega okolja.

Festivala se bo z razstavo Saudades udeležila tudi ilustratorka, grafična oblikovalka in maskerka Nea Likar. Na njej bo predstavila ilustracije, plakate in potiske na različnih medijih in v različnih tehnikah.

Jan Sterniša, Gregor Rojko in Jože Slaček pa bodo predstavili 3D prikaz mestnega obzidja Maribora v 15. stoletju.

V sklopu festivala bo potekala tudi konferenca o (ne)navadnem, na kateri bo govora temah od šamanizma do lucidnega sanjanja pa tudi od plesa s čakrami in drugih modrostih.