Svet 18.8.2016 9:01

Umrl je režiser filma Ljubezenska zgodba Arthur Hiller

Los Angeles, 18. avgusta - V 93. letu starosti je v sredo v Los Angelesu umrl režiser Arthur Hiller, ki med drugim podpisuje režijo filma Ljubezenska zgodba. Film, ki prikazuje mlad par, ki se sooča z družbenimi preprekami in hudo boleznijo, je obveljal za enega najbolj romantičnih filmov vseh časov. Zanj je bil Hiller nominiran tudi za oskarja.

Zgodba o ljubezni življenja iz leta 1970 je sicer skupaj prejela sedem nominacij za oskarja in osvojila enega za pesem Francisa Laia. Erich Segal pa je iz lastnega scenarija oblikoval roman, ki je bil prodajna uspešnica.

V Kanadi rojeni Hiller je v petdesetletni karieri režiral več kot 30 filmov, med drugim je posnel še komedijo Amerikanizacija Emily (1964) in film The Man in the Glas Booth (1975).

"Zelo smo užaloščeni ob izgubi našega dragega prijatelja Arthurja Hillerja," besede predsednice Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti Cheryl Boone Isaacs povzema francoska tiskovna agencija AFP. Hiller je med letoma 1993 in 1997 tudi sam predsedoval akademiji.

Hiller se je rodil v Edmontonu v Alberti. Med drugo svetovno vojno je sodeloval v Kraljevih kanadskih letalskih silah. Filmsko kariero je začel na kanadski televiziji in nadaljeval v Hollywoodu.

Prodor na področje dražjih produkcij je pomenil Disneyjev film Čudež belih žrebcev iz leta 1963. Film z Robertom Taylorjem v glavni vlogi pripoveduje zgodbo o evakuaciji lipicancev iz španske jahalne šole na Dunaju med drugo svetovno vojno in kako je ameriški general George S. Patton rešil lipicance pred izumrtjem.

Med letoma 1989 in 1993 je Hiller predsedoval ameriškemu združenju režiserjev. Leta 2001 je prejel humanitarno nagrado Jean Hersholt Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti za sodelovanje z več dobrodelnimi in izobraževalnimi ustanovami ter skupinami, ki so se zavzemale za človekove pravice.