Slovenija 19.8.2016 9:04

V Piranu festival gledališča pripovedovanja kamišibaj

Piran, 19. avgusta - V Piranu se bo drevi začel 4. slovenski festival kamišibaj gledališča, ki ga pripravlja Društvo Zapik, ki se s kamišibajem - pripovedovanjem zgodb ob slikah na malem lesenem odru, ki tradicionalno izvira z Japonske, ukvarja že več let. Selektor Igor Cvetko je pripravil raznovrsten program, v katerem bo nastopilo 30 izvajalcev, kar je največ doslej.

Tako si bo lahko občinstvo vse do nedelje, 21. avgusta, ogledalo 30 različnih zgodb v sliki in besedi. Program bo potekal na piranskem Židovskem trgu, vsakič od 20. ure dalje. Predstavam za družine, ki sestavljajo večino programa, bodo sledile večerne, namenjene odraslim.

Drevi in v soboto bodo na sporedu tekmovalne predstave, in sicer si bo v tekmovalnem programu mogoče ogledati vsakič po 11 predstav, nedelja pa bo namenjena revijskemu programu. Na ogled bo osem predstav in predstava lanskoletnega zmagovalca festivala Jureta Engelsbergerja Panter, ki se je navdihoval pri Rainerju Marii Rilkeju. Danes in v soboto bodo po Piranu organizirali tudi predstave uličnega gledališča kamišibaj.

Tudi letos bo predstave spremljala strokovna žirija, ki bo ob koncu podelila glavno nagrado festivala - zlati kamišibaj in dve priznanji. Žirijo letošnjega festivala sestavljajo raziskovalka in profesorica mladinske književnosti Vida Udovič Medved, snemalec in kulturni delavec Ubald Trnkocy in umetniška vodja Poletnega uličnega festivala Maja Bavdaž Gross.

Osrednji slovenski dogodek na področju umetnosti kamišibaja podpira Občina Piran. Festival Društvo Zapik pripravlja v sodelovanju z Zvezo Kulturnih Društev Piran in Društvom Kamišibaj Slovenije, so sporočili iz Društva Zapik.