Svet 19.8.2016 12:33

Umrla je srbska igralka Mira Stupica

Beograd, 19. avgusta - V 94. letu starosti je ponoči v Beogradu umrla srbska gledališka, filmska in televizijska igralka Mira Stupica, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V gledališču je debutirala leta 1941, v filmu je prvič zaigrala leta 1951, nato pa nanizala okoli 50 filmskih in televizijskih vlog. Bila je sestra leta 2014 preminulega igralca Bore Todorovića.

Njen soprog je bil slovenski režiser in igralec Bojan Stupica, s katerim je sodelovala v Jugoslovanskem dramskem gledališču in drugih gledališčih nekdanje Jugoslavije. Med letoma 1955 in 1957 je bila članica ansambla Hrvaškega narodnega gledališča.

Po vrnitvi v Beograd je ponovno igrala v Jugoslovanskem narodnem gledališču in v Beograjskem narodnem gledališču.

Svojo prvo filmsko vlogo je ustvarila v filmu Bakonja fra Brne v režiji Fedorja Hanžekovića, ki je bil posnet po istoimenskem romanu Sima Matavulja. Po smrti Bojana Stupice se je leta 1973 poročila s politikom Cvijetinom Mijatovićem.

Nazadnje je zaigrala v filmu Parada iz leta 2011 režiserja Srđana Dragojevića.

Prejela je več priznanj in nagrad. Svoje profesionalne in življenjske izkušnje je opisala v knjigi Šaka soli. V javnosti se je nazadnje pojavila lani aprila na dan Jugoslovanskega dramskega gledališča, še piše Tanjug.