Svet 21.8.2016 5:00

V Londonu oktobra razstava o Caravaggiovem vplivu

London, 21. avgusta - V londonski Nacionalni galeriji za oktober napovedujejo razstavo Onstran Caravaggia, ki bo raziskovala vpliv znamenitega italijanskega baročnega slikarja Caravaggia na umetnost njegovih sodobnikov in poznejših umetnikov. Združila bo dela Caravaggia ter italijanskih, francoskih, flamskih in nizozemskih umetnikov, ki jih je Caravaggio navdihoval.

Velika Britanija, London. Prestolnica Velike Britanije, London. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Prestolnica Velike Britanije, London.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani galerije, so se po Caravaggiovem prvem javnem naročilu leta 1600 umetniki z različnih koncev Evrope zgrnili v Rim, da bi videli njegovo delo. Navdušeni nad slikarsko in narativno močjo njegovih slik so mnogi posnemali naturalizem in dramatične svetlobne učinke.

Slike Caravaggia in njegovih naslednikov so bile v desetletjih po umetnikovi prezgodnji smrti - umrl je star komaj 39 let - zelo cenjene. Sredi 17. stoletja pa je zanimanje zanj upadlo in miniti so morala skoraj tri stoletja, da je njegov ugled ponovno zrasel.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) se je najverjetneje rodil v Milanu. Šolal se je v Milanu in v Rimu, kjer je okoli leta 1590 začel delati. Večkrat je menjal delodajalca, končno pa je prišel pod okrilje kardinala Del Monteja. Znan je bil kot boem nagle jeze in po nekem pretepu, v katerem je bil ubit njegov nasprotnik, je moral leta 1606 zapustiti Rim. Zbežal je v Neapelj, na Malto in nato na Sicilijo.

Razvil je značilen osebni slog z dramatičnimi svetlobnimi kontrasti, intenzivnimi barvami in občutkom za podrobnosti. S svojo tehniko, znano kot chiaroscuro, je pisal umetnostno zgodovino in vplival na Rembrandta, Jana Vermeera in Petra Paula Rubensa.

Razstava v Londonu bo na ogled od 12. oktobra do 15. januarja.