Svet 22.8.2016 5:00

V Washingtonu oktobra razstava risb iz Rembrandtovega časa

Washington, 22. avgusta - V washingtonski Nacionalni galeriji umetnosti za oktober napovedujejo razstavo risb iz Rembrandtovega časa, ki so umetnikom služile kot študije za slike. O tem, da so v procesu nastajanja slike umetniki uporabljali pripravljalne risbe, bo pripovedovalo več kot 90 risb in 25 slik mojstrov zlate dobe nizozemskega slikarstva.

S svojimi deli bodo na razstavi zastopani umetniki, kot so bili Aelbert Cuyp, Pieter Jansz Saenredam ali Rembrandt van Rijn.

Kot piše na spletni strani muzeja, krajine, tihožitja in prizori iz vsakdanjega življenja, ki so jih naslikali nizozemski umetniki v 17. stoletju, s svojo neposrednostjo in avtentičnostjo pogosto zbujajo vtis, da so nastali ob živih modelih oziroma v naravi. Vendar je dejstvo, da so umetniki pri slikanju teh del, pa tudi pri slikanju del z mitološko ali nabožno tematiko, pogosto uporabljali pripravljalne risbe.

Razstava, ki bo na ogled od 4. oktobra do 2. januarja, bo združila tako risbe, v katerih so umetniki raziskovali kompozicijo, kot študije posameznih likov, pa tudi skicirke. Opozorila bo tudi na risbe, ki so jih umetniki naredili neposredno na platna in jih pozneje prekrili z barvami.