Slovenija 22.8.2016 5:00

Na Ljubljanskem gradu Panč s petimi večeri smeha

Ljubljana, 22. avgusta - Na Ljubljanskem gradu se bo zvečer začel 9. festival stand-up komedije Panč, ki bo po napovedih organizatorjev poskrbel za pet večerov smeha. Do petka bo nastopilo 26 nastopov komikov iz osmih držav. Festival bo drevi odprl Vid Valič, ki se po več letih vrača na festivalski oder, organizatorji pa izpostavljajo še "črni torek" in "angleški petek".

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na t. i. črni torek bodo na Panču ponovno gostili priznanega ameriškega komika Scotta Capurra, ki je med drugim nastopil tudi v filmskih Očka v krilu in Vojna zvezd. Pred njim bodo nastopili oziroma mu po besedah organizatorjev "pot v pekel tlakovali" Gašper Bergant, srbski komik Aleksandar Perišič in Tomislav Kozačinski - Koza s Hrvaške.

V sredo bodo festivalski oder zasedli Boštjan Gorenc - Pižama, hrvaška komika Marina Orsag in Domagoj Pintarić ter Marko Puljiz, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine.

Za piko na i ob letošnji hrvaški zasedbi bo po napovedih organizatorjev v četrtek poskrbel ljubljenec slovenskega občinstva Ivan Šarić, ob katerem bo nastopil "tercet" domačih radijskih in televizijskih zvezdnikov: Tanja Kocman, Uroš Kuzman ter Klemen Bučan.

Panč se bo sklenil v petek z glavno festivalsko novostjo - angleškim večerom, ki ga bo stkala naveza Kanadčana Daniela Ryana Spauldinga, Rusa Gleba Tugusheva, Američana Dava Hilla ter Britancev Princa Abdija in Gavina MacKenzieja.

Program festivala bo povezoval idejni oče festivala, Andrej Težak - Tešky, so še sporočili organizatorji.

Panč velja za prvi festival stand-up komedije v Sloveniji. Na noge sta ga postavila komika Tin Vodopivec in Tešky. Prvi poskusi stand-up komedije v Sloveniji so se pojavili okoli leta 2001 z igralcem Jernejem Kuntnerjem, Violeto Tomič in ostalo ekipo. Čista oblika stand-up komedije se je pojavila šele okoli leta 2005.