Svet 31.8.2016 6:00

Nizozemska bo dobila nov muzej sodobne umetnosti

Haag, 31. avgusta - Na Nizozemskem bo septembra vrata odprl nov muzej sodobne umetnosti. Muzej Voorlinden je na istoimenskem posestvu v bližini Haaga dal zgraditi nizozemski poslovnež Joop van Caldenborgh za svojo zbirko sodobne umetnosti, poleg tega bodo v njem pripravljali občasne razstave. Muzej bo 10. septembra odprl nizozemski kralj Viljem Aleksander.

Prva bo na ogled razstava del lani preminulega ameriškega slikarja Ellswortha Kellyja. Postavitev z naslovom Cvetober bo združila okoli 50 njegovih del; nekaj so si jih v muzeju ob tej priložnosti izposodili iz zbirk v ZDA in po Evropi, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V van Caldenborghovi zbirki je sicer mogoče videti dela sodobnih umetnikov, kot sta Ai Weiwei in Damien Hirst, v njej pa so med drugim tudi dela Reneja Magritta in Andyja Warhola.

"Čudovito je, da bo zbirka odslej dostopna najširši javnosti," je dejal van Caldenborgh, ki dela moderne in sodobne umetnosti zbira že pet desetletij.

Gradnjo muzeja je financiral sam, koliko je stala, po pisanju dpa ne želi razkriti. Sodobni paviljon sredi 200 let starega posestva je načrtoval nizozemski arhitekturni biro Kraaijvanger. Svetloba v prostor pada tako skozi velike steklene stene, kot tudi skozi streho, tako da dodatna umetna osvetlitev umetnin ni potrebna. Za javnost bo muzej odprt od 11. septembra.