Slovenija 22.8.2016 12:43

Na drugi izdaji festival kratkega filma dobrih 80 filmov

Ljubljana, 22. avgusta - Z retrospektivo vizualnega poeta Yurija Ancaranija se bo danes ob 18.30 v Slovenski kinoteki začel 2. festival kratkega filma v Ljubljani (FeKK). V sklopu festivala se bodo poleg številnih projekcij v prihodnjih šestih dneh zvrstile strokovne delavnice, poskrbljeno pa bo tudi za zabaven spremljevalni program, so sporočili organizatorji.

Italijanski filmar in video umetnik Ancarani je bil letos deležen posebne omembe žirije na filmskem festivalu v Locarnu. V svojih dokumentarnih filmih raziskuje tematike, kot so visoko specializirani poklici, garaška dela, sožitje človeka s strojem, in v njih skozi kompozicijo, fokus in estetiko nepričakovano najde nekaj omamnega, celo sanjskega. Ob odprtju festivala bodo danes v Slovenski kinoteki na sporedu njegovi filmi Šef, Ploščad Luna, Da Vinci in San Siro.

Festival kratkega filma v Ljubljani - FeKK pozornost namenja najboljšim kratkim filmom slovenske ter tuje produkcije. Na drugi izdaji bo poleg v Slovenski kinoteki še na Muzejski ploščadi na Metelkovi prikazanih skupaj 83 kratkih filmov.

Za naziv slovenskega zmagovalca festivala se bo potegovalo 21 filmov slovenskih avtoric in avtorjev. Med njimi so Impromptu v režiji Sonje Prosenc, Ribolov Jana Cvitkoviča, Svinje na protestu Diega Menendesa in Vis a vis v režiji Mihe Likarja.

Organizatorji festivala iz društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken so pripravili tudi mednarodno tekmovalno sekcijo FeKK YU, v sklopu katere bodo prikazani kratkometražci, ki jih podpisujejo avtorji in avtorice iz nekdanjih jugoslovanskih držav. Festivalsko žirijo sestavljajo Fritz Hock, Valerie Wolf Gang in Enrico Vannucci, nagrade pa bodo podelili ob petkovem uradnemu zaključku festivala.

Na festivalu bodo med drugim prikazali jagodni izbor kratkih filmov z lanske edicije beneškega filmskega festivala ter izbor najboljših evropskih filmov, ki so leta 2015 tekmovali za Evropske filmske nagrade ter pripravili matinejo Skozi otroške oči. V programu instant kult bo predstavljen španski ustvarjalec Chema Garcia Ibarra, potekali pa bosta tudi scenaristična delavnica za kratek film Kratka scena ter filmsko-kritiška delavnica Kino! - Ostrenje pogleda.

Organizatorji bodo poskrbeli tudi za družabni del festivala. V sklopu spremljevalnih dogodkov bo mogoče spoznati avtorje filmov in goste festivala, piše na festivalski spletni strani.