Svet 22.8.2016 12:57

Umrl belgijski jazz glasbenik Toots Thielemans

Bruselj, 22. avgusta - V 95. letu starosti je umrl belgijski kitarist in virtuoz na ustni harmoniki Jean Baptiste Thielemans, ki ga je večina poznala pod umetniškim imenom Toots. Glasbenik, ki je obveljal za eno največjih imen v jazz glasbi, je bil znan kot virtuozen instrumentalist s čistim jasnim tonom in izvrsten improvizator.

Hrvaška, Zagreb. Koncert, jazz. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert, jazz.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Glasbenik s polnim imenom Jean-Baptiste Frederic Isidore Thielemans se je rodil 29. aprila 1922 v delavski četrti Bruslja. Najprej je igral harmoniko, pozneje kitaro, nato pa še ustno harmoniko. Nanjo je začel za hobi igrati v času druge svetovne vojne, nato pa ga je povsem prevzela, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Prepoznavnost je pridobil, ko se je leta 1950 priključil priznanemu ameriškemu glasbeniku Bennyju Goodmanu, ki je veljal za kralja swinga, na evropski turneji. Kmalu zatem se je preselil v ZDA in igral tudi z drugimi slovitimi jazz ustvarjalci, kot so Charlie Parker, Ella Fitzgerald in Frank Sinatra.

Za vzdevek si je izbral ime Toots, pri čemer sta ga navdihnila ameriški jazz saksofonist Toots Mondello ter jazz skladatelj in virtuoz na trobenti Toots Camarata. Pri svojem delu se je navdihoval tudi pri Rayu Venturi in Djangu Reinhardtu.

Zaslovel je s t.i. bluesette tehniko, žvižganjem ob igranju kitare, kar je pozneje postal standard v jazz glasbi.

Leta 1995 je nastopil tudi v Ljubljani.