Svet 23.8.2016 5:30

V Moskvi oktobra muzikal Ana Karenina z igralci na rolerjih

Moskva, 23. avgusta - V Moskovskem operetnem gledališču bodo sezono začeli s premiero muzikala Ana Karenina, ki bo po napovedih producentov verno sledil zgodbi Tolstojevega romana. Za predstavo so naročili novo glasbo in libreto, igralci bodo oblečeni v historična oblačila z elementi sodobne mode, posebnost pa bo nekaj scen, ki jih bodo igralci odigrali na rolerjih.

Z rolerji bodo odigrali zimske prizore, za katere so v izvirniku predvidene drsalke, piše britanski časnik The Guardian.

Tolstojev roman Ana Karenina iz leta 1878 je doživel vrsto televizijskih, filmskih in gledaliških priredb, nastalo je tudi nekaj operet in muzikalov, med katerimi pa ni nobeden posebej odmeval. Leta 2012 je Joe Wright posnel film po scenariju Toma Stopparda s Keiro Knightley v glavni vlogi, katerega dogajanje je bilo postavljeno v gledališče.

Vsebinsko "ima roman vse", je dejal direktor moskovske operetne hiše in eden izmed producentov muzikala Vladimir Tartakovski. "Ponuja najverjetneje najbolj dodelano raziskavo odnosov med moškimi in ženskami," je dodal.

Na vprašanje, kako bodo uprizorili prizor, ko glavno junakinjo povozi vlak, je Tartakovski odvrnil, da bo konec muzikala enak romanesknemu: "Tudi vlak bo. Bo zelo čustveno in teatralno".

Tolstojevo zgodbo je v Sloveniji nazadnje na oder ljubljanske Drame postavil Dušan Jovanović. V predstavi, ki je premiero doživela januarja letos, je v vlogi Ane Karenine nastopila Polona Juh.