Slovenija 24.8.2016 5:00

V sklopu Ljubljana festivala drevi Londonski simfonični orkester

Ljubljana, 24. avgusta - V sklopu Ljubljana festivala bo v Cankarjevem domu drevi ob 20. uri nastopil Londonski simfonični orkester, ki sodi med peščico najuglednejših orkestrov na svetu. Taktirka bo v rokah italijanskega dirigenta Gianandree Nosede, kot solistka bo nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek.

Londonski simfonični orkester, znan pod akronimom LSO, je najstarejši simfonični orkester v bogati glasbeni tradiciji Londona. Vsako leto se predstavi s 120 koncerti v sodelovanju z zavidljivimi glasbenimi imeni. Predan je tudi glasbeni vzgoji in izvaja program, imenovan LSO Discovery, ki doseže več kot 60.000 ljudi vsako leto.

Noseda vzdržuje tesno sodelovanje z orkestrom; vodil ga je bodisi v centru Barbican, kjer orkester domuje, bodisi na turnejah. Italijanski dirigent je v svoji karieri zasedal vodilne položaje številnih pomembnih orkestrov: med drugi je devet let vodil Filharmonike BBC, desetletje je bil prvi tuji gostujoči dirigent Mariinskega gledališča. Poznan je tudi kot glasbeni vodja Teatra Regio Torino, ki ga je popeljal med mednarodno uveljavljene sestave.

Violinistka Lana Trotovšek ustvarja bleščečo kariero v navezi z uglednimi imeni glasbenega sveta. S Prvim violinskim koncertom Sergeja Prokofjeva, ki ga bo mogoče slišati tudi drevi, je leta 2012 uspešno debitirala z Orkestrom Mariinskega gledališča pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva.

Na ljubljanskem koncertu bosta zazveneli še Uvertura opere Mojstri pevci nürnberški Richarda Wagnerja in Simfonija št. 2 v e-molu, op. 27 Sergeja Rahmaninova.