Slovenija 25.8.2016 5:00

Jani Kovačič in radijski big band za uvod v Noči v Stari Ljubljani

Ljubljana, 25. avgusta - S koncertom Janija Kovačiča in Big Banda RTV Slovenija, na katerem bodo pod taktirko Matjaža Mikuletiča predstavili zgoščenko Silikonski časi - Jazzitette 2, se bo na Novem trgu v Ljubljani začel 28. mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani. Na tridnevnem festivalu bo nastopilo 200 priznanih glasbenikov iz 26 držav.

Ljubljana. Kantavtor Jani Kovačič. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kantavtor Jani Kovačič.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Rdeča nit festivala, ki je zasnovan na različnih glasbenih smereh, predvsem na etnu, jazzu in klasični glasbi, bo medkulturni dialog. Ta se navezuje na mednarodno leto globalnega razumevanja Unesca, ki je pokrovitelj letošnjega festivala.

Na 14 ljubljanskih prizoriščih se bodo predstavili glasbeniki iz vsega sveta, med katerimi organizatorji izpostavljajo indonezijsko skupino Toba World, avstrijski Kompost 3, madžarskega kitarista Sandorja Mesterja, Moonlight Sky in Gorana Bojčevskega, Jadranka Juras Jazz Kvintet, Tea Collorija in Momento Cigano.

Med koncerti klasične glasbe pa organizatorji opozarjajo na Večer lepe glasbe in opernih arij s Komornim orkestrom Ljubljanskih solistov in znanimi opernimi solisti ter Dialog kultur violinistke Nadežde Tokareve in pianistke Maje Kastratovič.

V sklopu festivala si bo mogoče v letnem kinu na Kongresnem trgu ogledati film Rešitev v zadnjem trenutku, ki ga bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

Posvetili se bodo tudi ekološkim vsebinam, ki promovirajo Ljubljano, kot zeleno prestolnico Evrope. Čez dan bodo potekale predstavitve različnih organizacij, ki se ukvarjajo z ekologijo in si prizadevajo za trajnostni razvoj, ter okrogle mize in delavnice na to temo.

V okviru festivala bo potekal tudi mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvoki in vizije: Sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji, ki ga pripravljajo skupaj z oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ZRC SAZU in Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo (ICTM). Udeležilo se ga bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav.

Vsi festivalski dogodki so brezplačni.