Svet 27.8.2016 5:30

V Zagrebu in Splitu septembra festival svetovne književnosti

Zagreb, 27. avgusta - Četrti festival svetovne književnosti, ki ga organizira založniška hiša Fraktura, bo letos v Zagrebu in Splitu gostil 60 avtorjev iz 15 držav. Poudarek bo na italijanskih avtorjih in literaturi, festival bo 4. septembra odprlo gostovanje velikana italijanske književnosti Claudia Magrisa.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Napovedanih je več kot 50 različnih programov, med gostujočimi avtorji pa so tudi slovenski avtorji Vesna Lemaić, Dušan Šarotar in Goran Vojnović.

Poleg Magrisa, ki bo v Zagrebu predstavil hrvaški prevod svojega najnovejšega romana Non luogo a procedere, se bo festivala udeležil tudi njegov tržaški someščan Giorgio Pressburger, piše na spletni strani festivala.

Napovedana je tudi predstavitev Antonia Pennacchija, ki je tako kot svoj čas Magris, prejel najprestižnejšo italijansko književno nagrado strega, ter izvrstnega poznavalca opusa letos preminulega Umberta Eca, profesorja Uga Vollija.

Na festival prihaja še mlada zvezda italijanske književnosti Paolo Cognetti ter nekaj stripovskih avtorjev iz Italije, med njimi Michele Rech, ki je bolj znan kot Zerocalcare.

V okviru programa Sharing the wor(l)d, ki bo potekal v sodelovanju s slovensko Vilenico in irskim Cuirtom, pa bosta nastopila Vesna Lemaić iz Slovenije in Rob Doyle z Irske.

Priljubljeni hrvaški igralec Rade Šerbedžija bo predstavil svojo pesniško zbirko Stranac: izabrane pjesme, obetajo se tudi nastopi nagrajenke EU za književnost Laurence Plazenet in Muriel Barbery iz Francije, Adriane Altaras iz Nemčije, Karla Markusa Graussa iz Avstrije, Petra Gardosa in Viktorja Horvatha z Madžarske ter Dragana Velikića iz Srbije, so še napovedali organizatorji.

Kot posebnost festivala so organizatorji izpostavili digitalno kabino L.I.R. (Livre in Room), ki bo postavljena v francoskem kulturnem centru v Zagrebu, obiskovalcem pa bo omogočala hologramsko doživetje branja knjig.

Zagrebški del festivala bo potekal med 4. in 11. septembrom, v Splitu pa bo festival potekal med 5. in 14. septembrom.