Svet 30.8.2016 5:30

V Rovinju grafike Marca Chagalla

Rovinj, 30. avgusta - V rovinjskem mestnem muzeju je še do 2. oktobra na ogled razstava grafik rusko-francoskega slikarja Marca Chagalla (1887-1985). Postavitev z naslovom Marc Chagall - z druge strani barve združuje 90 grafik, nastalih v drugi polovici 80. in zgodnjih 90. letih minulega stoletja.

Kot so ob razstavi zapisali v muzeju, se skozi Chagallove upodobitve biblijskih prizorov, La Fontainovih Basni, Gogoljevih Mrtvih duš ali Homerjeve Odiseje zrcalijo umetnikova zaljubljenost v ljubezen v podobi umetnikove prve žene Belle Rosenfeld, ki jo je Chagall upodobil na številnih svojih delih, vznesenost ob vseprisotnosti božanskega, očaranost ob motivih Vitebska in apokaliptična obsojenost na eksodus.

Chagall se je rodil v Ljosnu pri Vitebsku v Rusiji. Študiral je v Sankt Peterburgu. Med letoma 1910 in 1914 je živel v Parizu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1914 v berlinski galeriji revije Der Sturm in z njo vzbudil veliko pozornosti. Po oktobrski revoluciji je bil komisar nove sovjetske oblasti za likovno umetnost v Vitebsku, leta 1923 pa se je dokončno naselil v Parizu. Tam so ga navdihovale umetniške smeri 20. stoletja - fauvizem, kubizem in ekspresionizem, po katerih je povzel posamezne elemente in jih vključil v svojo slikarsko govorico.

Julija 1941 se je pred nacisti umaknil v ZDA. Čeprav je bil daleč od vojnega dogajanja, se ga je vojna močno dotaknila. V New Yorku je naslikal vrsto slik, na katerih je upodobil razdejanje in strah. V Francijo se je vrnil leta 1949 in se naselil v Saint-Paul-de-Venceu, kjer je živel do smrti. Po vrnitvi v Francijo se je posvetil tudi mozaiku, ustvaril je slikana okna za nekaj cerkva, med drugim za katedrali v Metzu in Reimsu.