Slovenija 26.8.2016 8:00

Kreslin bo v Križankah praznoval 25-letnico nastopov na Ljubljana festivalu

Ljubljana, 26. avgusta - Ljubljana festival že 25. leto gosti priljubljenega slovenskega kantavtorja Vlada Kreslina. Drevi bo v ljubljanski Križankah nastopil s svojo dolgoletno avtorsko zasedbo Mali bogovi in še starejšo ljudsko Beltinško bando ter 88-letnim očetom Milanom. Nastope bo spremljal Big band Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom dirigenta Rudija Gasa.

Krško. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Krško.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kreslin je prvič na Letni oder ljubljanskega festivala v Križankah stopil s prekmurskimi muzikanti legendarne godčevske Beltinške bande leta 1991. Od takrat se je v njegovih zasedbah na tem prizorišču zvrstila bogata paleta glasbenikov in gostov iz Slovenije in tujine, so zapisali organizatorji Ljubljana festivala.

Na nedavni novinarski konferenci je Kreslin povedal, da se še zdaj spomni prvega koncerta in se sprašuje, od kod mu pogum, da si je takrat "z ekipo ostarelih gospodov" upal nastopiti na tako prestižnem festivalu. Spomni se tudi koncerta v preddverju Križank, ki ga je z Beltinško bando imel še pred uradnim koncertom; o njem je pisal tudi pokojni Aleš Debeljak.

Vlado Kreslin se je rodil leta 1953 v Beltincih. Na začetku svoje kariere je bil bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključi skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na pot samostojne kariere. Pozneje je ustanovil bend Mali bogovi, znan pa je tudi po sodelovanju z godčevsko skupino Beltinška banda, s katero je izdal več zgoščenk - Spominčice, Najlepša leta našega življenja in druge.

Številne njegove pesmi (Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti) so z leti ponarodele, zaslužen pa je tudi zato, da so številne že pozabljene narodne pesmi ponovno oživele. Izdal je več kot 15 albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov.