Slovenija 27.8.2016 8:00

Rimski deblak bo danes zaplul od Vrhnike do Ljubljane

Ljubljana/Vrhnika, 27. avgusta - Deblak, ki so ga v Verdu na javnih delavnicah izdelali študenti arheologije in drugi prostovoljci, bo danes zaplul po Ljubljanici od Vrhnike do Ljubljane. Celodnevna prireditev se bo na ribnikih v Verdu pričela ob 9. uri, zaključila pa na Špici v Ljubljani, kjer deblak pričakujejo ob 18. uri.

Ljubljana. Deblak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Deblak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Deblak, značilen rimski ribiški čoln, so v sklopu večletnega projekta Deblak, s katerim na podlagi rekonstrukcije zgodovinskih plovil promovirajo reko Ljubljanico in njeno dediščino, izdelali pod strokovnim vodstvom Skupine STIK in Zavoda za podvodno arheologijo. Grajen je izključno z ročnimi orodji, del teh so rekonstruirana rimskodobna tesarska orodja. Tako je nastal čoln iz hrastovega debla, ki meri v dolžino štiri metre, na njem pa je prostora za tri do štiri osebe.

Med 9. in 11. uro se bodo lahko obiskovalci ob ribnikih v Verdu sprehodili med petimi postojankami; med drugim bodo lahko obiskali rimski vojaški tabor ter rimsko tržnico in kuhinjo.

Ob 11. uri bodo na vrsti blagoslov, krst in splovitev deblaka, ki ga bodo po brunih premaknili do Ljubljanice ter splovili v reko. Na Špici se bo dogajanje začelo že ob 17. uri, med drugim napovedujejo predstavitev rimske vojske, sprejemu in blagoslovu deblaka pa bo sledil glasbeni nastop.

Plovbo po Ljubljanici z deblakom bodo pospremila strokovna vodstva po najpomembnejših arheoloških lokacijah tega dela Ljubljanice, zato organizatorji vabijo udeležence prireditve, da se jim pridružijo s svojimi čolni.

Zavod za podvodno arheologijo želi z večletnim projektom Deblak predstaviti rekonstrukcijo zgodovinskih plovil, ki so nekoč plula po Ljubljanici. V okviru projekta nameravajo vsako leto na Vrhniki izdelati eno plovilo iz določenega obdobja, to obdobje pa predstaviti skozi različne vidike življenja takratnih graditeljev in uporabnikov plovil. Vsakoletni zaključek dogodkov bo splovitev plovila po nekdanji rečni poti - Ljubljanici.

Originalni deblak, ki so ga lani poleti na Vrhniki potegnili iz Ljubljanice, je sicer v rokah konservatorjev. Je doslej največji na slovenskih tleh, okoli 15 metrov dolgo rimsko plovilo pa je, kot kaže, tudi eden izmed največjih deblakov v Evropi. Po končanih restavratorskih postopkih bo svoje mesto našel v Doživljajskem razstavišča Ljubljanica, ki ga občina Vrhnika ureja v prostorih Kulturnega centra Vrhnika.