Na hitro prelistano 27.8.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. avgusta - Pri založbi Modrijan so izdali delo Jožefa Slokarja Listi iz dnevnika: Slovenci v Beogradu ob osamosvajanju Slovenije, pri založbi Miš pa mladinski roman Igorja Karlovška Teci. Mladinska knjiga je izdala otroško delo švedske kultne avtorice Tove Jansson Muminočkovi spomini.

Ljubljana. Roman Muminočkovi spomini, avtorice Tove Jansson. Knjigo je prevedla Nada Grošelj, izšla pa je pri založbi Mladinska knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Muminočkovi spomini, avtorice Tove Jansson. Knjigo je prevedla Nada Grošelj, izšla pa je pri založbi Mladinska knjiga.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Teci! avtorja Igorja Karlovšeka, ki je izšel pri založbi MIŠ. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Teci! avtorja Igorja Karlovšeka, ki je izšel pri založbi MIŠ.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Listi iz dnevnika, Slovenci v Beogradu ob osamosvajanju Slovenije avtorja Jožefa Slokarja. Roman je izšel pri založbi Modrijan. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Listi iz dnevnika, Slovenci v Beogradu ob osamosvajanju Slovenije avtorja Jožefa Slokarja. Roman je izšel pri založbi Modrijan.
Foto: STA

LISTI IZ DNEVNIKA - KNJIGA O SLOVENCIH V BEOGRADU OB OSAMOSVAJANJU SLOVENIJE

Slovenija je imela tudi v času osamosvajanja v Beogradu še vedno svoje predstavnike, ministre, ki so pomembno prispevali k temu, da se je naša država izognila hudi in dolgi vojni. Slokarjevi listi dovolj dobro poročajo o postopkih, organizaciji, političnih sestankih, pa tudi splošnem vzdušju t.i. beograjske politike, da si bralec lahko ustvari precej natančno sliko o vlogi, načinu delovanja in interesih posameznih jugoslovanskih republik.

Bralec je tako priča vrelemu kotlu spletk, križanj interesov, strahu, oportunizma in tudi raznih pritlehnih nagajanj, ki so segla do slovenskih ministrov v Beogradu celo iz Ljubljane. Prav ti ministri so skladno s tajnimi posvetovanji s slovenskim vodstvom poskušali kar najbolj omiliti od armade zagrožene sankcije in odlagati grozeč vojaški poseg v Sloveniji. Predstavljena so razhajanja v vrhovih takratne beograjske politične in vojaške elite, hkrati pa knjiga bralcu ponuja dragocen pogled na osamosvajanje Slovenije z druge perspektive - iz glavnega mesta takrat že razpadajoče Jugoslavije.

Jožef Slokar (1934) je bil podjetnik, ki si je v nekdanji Jugoslaviji zgradil uspešno kariero v gospodarstvu pa tudi v politiki, na čelu gradbenega podjetja Primorje v domači Ajdovščini, Železniškega gospodarstva Ljubljana in Samoupravne interesne skupnosti za ekonomske odnose.

TECI - MLADINSKI ROMAN NA TEMO ZLORAB

Protagonistki romana 15-letni dijakinji Barbari iz Celja življenje nameni težko preizkušnjo, ki jo zaznamuje za vse življenje. Rojena tekačica najde moč v teku, pri čemer je uspešna in že trka na vrata reprezentance. A tudi mogočni nasprotnik, lokalni veljak, ne drži križem rok. Poskrbi, da njeni zgodbi o zlorabi ne verjameta ne policija ne tožilstvo, na sodišču pa Barbara brez pomoči odvetnikov nima veliko možnosti...

Pisatelj in scenarist Igor Karlovšek (1958) je po poklicu odvetnik, a že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. V mladinskih romanih zna verno upodobiti probleme odraščajoče generacije. Za svoje mladinsko delo Gimnazijec je leta 2005 prejel večernico.

MUMINOČKOVI SPOMINI - NOVA KNJIGA O PRISRČNIH MUMINIH

Knjiga Muminočkovi spomini je prvič izšla leta 1950. Muminočka je napisal svojo neverjetno in osupljivo avtobiografijo in svojo zgodbo zdaj pripoveduje Mumintrolu in njegovim prijateljem.

Mumini so prisrčna pravljična bitja, nekakšni trolčki. Na prvi pogled so videti kot pomanjšani nilski konji, z belimi krznenimi kožuščki, velikimi gobčki in repi, ki imajo na koncu čopek. Kljub temu, da so mumini stari že več kot 70 let, so še vedno očarljivi in se znajo prikupiti tudi današnjim otrokom.

Finsko-švedska pisateljica, ilustratorka in slikarka Tove Jansson (1914-2001) je prejela številne ugledne nagrade, med njimi Andersenovo in veliko nagrado Švedske akademije. Napisala je okrog 30 knjig za odrasle in otroke. Vrsta jih je prevedena tudi v slovenščino. Pričujočo knjigo je prevedla Nada Grošelj.