Svet 28.8.2016 5:00

V Muzeju Folkwang razstava risb britanskega kiparja Ricarda Deacona

Essen, 28. avgusta - Richard Deacon je širši javnosti poznan predvsem po svojih izjemno zračnik skulpturah, ki jih označujejo valujoče oblike. Umetnik pa se ob ustvarjanju omenjenih skulptur posveča tudi risbi, kolažu in grafiki, o čemer priča razstava, ki so jo na ogled postavili v Muzeju Folkwang v nemškem Essnu.

Postavitev z naslovom Richard Deacon - risbe in grafike: 1968-2016 združuje tako študije in predloge za umetnikove plastike kot tudi samostojna dela.

Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pred odprtjem razstave povedal kustos in poznavalec umetnikovega dela Julian Heynen, si je umetnik že več let želel razstave, na kateri bi bila predstavljena le njegova dela na papirju. Vendar je za tovrstno predstavitev težko najti muzej.

Umetnik pa je risbo označil kot "aktivnega soigralca v ustvarjalnem procesu". Večino od 150 na razstavi predstavljenih risb in grafik ima javnost, kot navajajo v muzeju, sedaj priložnost videti prvič.

Deacon je predstavnik abstraktnega kiparstva. Dela pogosto ustvarja v vsakdanji materialih, kot je denimo laminat. Sebe raje označuje kot "izdelovalca" in ne kot kiparja. Leta 1987 je prejel Turnerjevo nagrado, ki velja za eno najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost v Veliki Britaniji.