Slovenija 4.9.2016 9:59

Vilenica vabi na literarno rajanje na Krasu in v prestolnici

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 4. septembra - Mednarodni festival Vilenica se lahko pohvali z več kot 30-letno tradicijo in pomembnimi gosti iz literarnega sveta. V 31. izdaji, ki se bo po torkovih predvečerih uradno začela v sredo, festival stopa v novo štiriletko s temo Literatura in etika. Veliko nagrado bo prejela Dubravka Ugrešić, v središče pa festival postavlja Suzano Tratnik.

Na Vilenici bo letos odmevalo preko 20 jezikov, festival pa bo obiskalo več kot 25 avtorjev iz evropskih in drugih držav. Letošnja Vilenica tematsko vstopa v novo štiriletno obdobje z naslovom Literatura in etika. Tema bo v ospredju letošnje Okrogle mize Srednjeevropske pobude in 14. Mednarodnega komparativističnega kolokvija Slovenskega društva za primerjalno književnost.

Festival se bo začel v sredo v Kosovelovem domu v Sežani s podelitvijo pisateljske štipendije Srednjeevropske pobude (SEP) 2016. Prejemnica štipendije za leto 2016 je mlada črnogorska avtorica Tanja Bakić. Avtorica se v svojem novem delu Izgubljeni spomini loteva za sodoben čas redke literarne zvrsti - romana v pismih, s čimer si je prislužila še dodatno pozornost žirije, ki ji je prisodila štipendijo v višini 5000 evrov, namenjeno trimesečni rezidenci v kateri koli državi članici SEP.

Ob odprtju festivala bo posebna pozornost posvečena slovenski avtorici v središču - pisateljici, prevajalki in publicistki Suzani Tratnik, ki se v svojih delih dotika lezbičnih tematik. Leta 1997 je literatka izdala kratkoprozni prvenec Pod ničlo, ki mu je leta 2001 sledil roman Ime mi je Damjan. Do danes je izdala več zbirk kratkih zgodb, roman Tretji svet ter monografije, vezane na lezbične teme, pa tudi kritične zapise o današnji družbi. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada.

Suzana Tratnik bo večkrat nastopila na festivalskih dogodkih, pri ameriški založbi Dalkey Archive Press pa bo v prevodu Michaela Bigginsa izšel izbor njenih kratkih zgodb z angleškim naslovom Games with Greta and Other Stories.

Letošnja dobitnica mednarodne literarne nagrade vilenica je Dubravka Ugrešić, na Hrvaškem rojena pisateljica, ki presega nacionalne okvirje in je znana po svoji brezkompromisnosti. Zanjo je značilno, da v svoji prozi med drugim prepleta zasebno in javno, Vzhod in Zahod, politike in kulture, visoke in nizke književnosti, avtopoetičnost in meddiskurzivnost.

V pogovoru za STA je pisateljica med drugim povedala: "Kot civilizacija smo prišli do točke, v kateri se nihče več zares ne izobražuje, vsi pa bi izobraževanje širili, v kateri nihče več ne bere, vsi pa bi pisali knjige, v kateri nihče nič ne ve o umetnosti, vsi pa bi bili umetniki, v kateri nihče ne konzumira kulture, vsi pa bi se z njo ukvarjali. V vsakem primeru smo se znašli v enem najbolj paradoksalnih trenutkov človeške zgodovine."

Slovenski bralci so literaturo večkrat nagrajene avtorice prvič spoznali leta 1992, ko je izšel prevod romana Forsiranje romana reke. Temu je šele leta 2005 sledil roman Ministrstvo za bolečino, leta 2010 pa kultni roman Štefica Cvek v krempljih življenja ter delo Jaga baba je znesla jajce. V slovenščini je dostopna tudi zbirka esejev Kultura laži. Veliko nagrado Vilenice, vredno 10.000 evrov, ji bodo podelili ob zaključku festivala v soboto v jami Vilenica.

Med dosedanjimi prejemniki nagrade vilenica, ki so jo prvič podelili leta 1986, so priznani avtorji in avtorice, kot so Olga Tokarczuk, David Albahari, Laszlo Krasznahorkai, Claudio Magris, Andrzej Stasiuk, Josip Osti, Milan Kundera, Peter Handke in Fulvio Tomizza.

Stalnico vileniškega programa predstavljajo literarna branja gostov festivala. Tudi letos bo mednarodna žirija med srednjeevropskimi avtorji, ki se bodo predstavili v zborniku in na literarnih branjih, izbrala dobitnika nagrade kristal vilenice.

Poleg Suzane Tratnik bodo letos med slovenskimi gosti festivala tudi Aleš Berger, Cvetka Lipuš, Patricija Dodič ter Carlos Pascual, Mehičan, ki od leta 2008 živi v Sloveniji.

Vsako leto se na Vilenici poklonijo književnosti, ki na tujih trgih ni pogosto zastopana. Letos bo v ospredju Latvija. V goste festivala prihajajo štirje latvijski pesniki, izšla pa je tudi 11. festivalska antologija z naslovom Dzeja, v kateri je predstavljenih 14 latvijskih avtorjev in avtoric.

Festival v ponedeljek v sklopu spremljevalnega programa uvaja pogovor z Dubravko Ugrešić na ljubljanski Filozofski fakulteti, v torek pa bodo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Sežani, Biljah, Trbovljah in v Trstu potekali vileniški predvečeri z gosti letošnjega festivala. Dubravka Ugrešić bo brala v Klubu Cankarjevega doma, Tratnikova pa v Biljah.

Sicer je že junija v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane potekala 16. Mlada Vilenica. S pomočjo mednarodnega literarnega natečaja Društvo in DSP opozarjata na obetavne mlade literate v Sloveniji in širše.