Svet 1.9.2016 5:30

V Londonu digitalna razstava o islandski umetnici Björk

London, 1. septembra - V londonskem razstavišču The Somerset House bodo danes odprli razstavo Björk Digital, s katero se bodo poklonili dolgoletnemu ustvarjanju Björk. Razstava bo s pomočjo filmov in instalacij predstavila delo islandske umetnice, ki je s svojimi projekti, navdahnjenimi z naravo, tehnologijo, spolnostjo in bolečino, vselej premikala meje.

Björk v svojih delih konstantno presega status quo, s tem ko presega ustaljene meje v glasbi, umetnosti in tehnologiji. Pri uresničevanju projektov ji pomagajo svetovno uveljavljeni ustvarjalci.

Postavitev Björk Digital bo vključevala tudi doslej javnosti še ne predstavljena dela Björk ter interaktivne instalacije. V ospredju bo virtualna resničnost, za katero je Björk povedala, da poleg izjemnega zasebnega gledališkega izkustva omogoča izjemno možnost za povezavo med umetnikom in njegovim občinstvom.

Med drugim bo predstavljen 360-stopinjski video za skladbo Stonemilker, ob ogledu katerega se gledalec v virtualni resničnosti sreča s pevko na plaži, je poročal britanski BBC. Prav tako bo prikazan film Black Lake, ki ga je Björk ustvarila za newyorški muzej MoMA. Pri obeh projektih je sodeloval režiser Andrew Thomas Huang.

Razstava bo na ogled do 23. oktobra, v času razstave pa bo Björk dvakrat nastopila v Londonu - 21. septembra v koncertni dvorani Royal Albert Hall, 24. septembra pa v dvorani Hammersmith Apollo.

Pevka je od prvenca Björk iz leta 1977 skupno izdala devet studijskih albumov. Na začetku letošnjega leta je razkrila, da pripravlja nov album, ki bo vedrejši od njenega zadnjega, srce parajočega studijskega izdelka Vulnicura iz leta 2015.