Svet 31.8.2016 14:38

Mariborski baletniki nagrajeni na mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni

Varna, 31. avgusta - Plesalca Baleta SNG Maribor Asami Nakashima in Yuya Omaki sta na 27. mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni osvojila bronasti medalji. Umetniški direktor Baleta Edward Clug pa je za koreografijo predstave Peer Gynt na glasbo Edvarda Griega prejel priznanje za drugo mesto.

Z bronom nagrajena Asami in Yuyo bo mogoče kmalu ponovno videti na slovenskih odrih, najprej v predstavi Gusar, s katero bo mariborski Balet 7. septembra v sklopu Ljubljana festivala gostoval v Cankarjevem domu, zatem pa v Mariboru na Tednu Edwarda Cluga, so sporočili iz SNG Maribor.

Clug je priznanje prejel med nagradami za originalne sodobne koreografije, ki so bile zaplesane na tekmovanju ter ustvarjene v minulih petih letih.

V Romuniji rojeni Clug je umetniški vodja Baleta SNG Maribor od leta 2003. Pod njegovim vodstvom je baletni ansambel začel novo obdobje razvoja in raziskovanja novih poti v domeni sodobnega baleta. Z njegovimi predstavami je gostoval na najuglednejših gledaliških festivalih po Evropi, Aziji, Južni Ameriki, ZDA in Kanadi.

Predstava Peer Gynt je bila premierno uprizorjena novembra 2015. Clug je svojo koreografsko interpretacijo zastavil v smeri sodobnega pripovednega baleta, ki ga zamejuje rob surrealizma, absurda in samoironije, temeljne psihološke poteze protagonista pa so prevedene in preoblikovane v plesno stanje oziroma moment, piše na spletni strani SNG Maribor.

Na tekmovanju, ki je potekalo v drugi polovici julija, je sodelovalo 155 tekmovalcev iz 35 držav. O nagrajencih je odločala mednarodna žirija, ki ji je predsedoval ruski baletni plesalec Vladimir Vasiliev.

Zlati medalji sta osvojila Amanda Gomes iz Brazilije in Paul Marque iz Francije, grand prixa žirija letos ni podelila, piše na spletni strani tekmovanja.